Hittil i år har ISS sjekket litt over hundre av sine renholdere som jobber kvelds- og nattskift. Hele 70 prosent har større eller mindre grad av D-vitaminmangel, viser blodprøvene.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
– Andelen er enda høyere enn vi hadde sett for oss på forhånd og betydelig høyere enn i befolkningen ellers. I snitt er det litt under en tredjedel av befolkningen som har for lite D-vitamin, sier bedriftslege Ina Christoffersen i Unicare.
Når høsten kommer, kan alle trygt spe på med ekstra D-vitamin daglig, ifølge bedriftslege Ina Christoffersen. (Foto: Kjell Kaasa)
Vitaminet har som en av sine viktigste funksjoner å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Nok tilførsel av D-vitaminer fra barndommen av er viktig for å unngå beinskjørhet senere i livet.
– For lite inntak av D-vitamin kan gi seg diffuse utslag på allmenntilstanden, som nedstemthet, slapphet og smerter i muskulaturen. Over tid kan det gi alvorlige muskel- og skjelettplager. Man tror også at det er en sammenheng med for lite D-vitamin og utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier Christoffersen.
For lite sol
Vitamin D er det eneste vitaminet som alle kan anbefales å ta tilførsel av hver dag, spesielt i vinterhalvåret. Men noen trenger det mer enn andre.
– ISS har ansatte fra 120 forskjellige nasjoner. Personer med mørk hudfarge trenger mye mer sollys for å produsere vitamin D i huden sammenlignet med personer med lys hud, sier HMS-leder Beate Furulund ISS.
Vitamin D-mangel er et ukjent fenomen i land med mye sol året rundt.
– I Norge er det annerledes. Kvelds- og nattarbeid reduserer i tillegg tilgangen på sol. Maten man spiser nattestid er også ofte for lite variert og næringsrik, sier hun.
Nå vil bedriften med 9500 ansatte i Norge informere om behovet for å få i seg nok vitamin D.
– Vi utfører jevnlige helsekontroller av våre ansatte som jobber natt og kveld. I første omgang lager vi informasjonsbrosjyrer. Vi vurderer også å dele ut vitamintilskudd på arbeidsplassene. For en bedrift med ansatte fra over hundre nasjonaliteter i staben, er informasjon en viktig jobb, sier Furulund.
Ta tran
Frukt og grønnsaker inneholder ikke vitamin D. Det gjør derimot fiskerogn, lever og fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell. Makrell i tomat som pålegg er en god kilde.
– Viktigste måten å få nok tilskudd på i vinterhalvåret er imidlertid kosttilskudd som tran, trankapsler og tabletter. Det er vanskeligere å spise seg opp på akseptabelt nivå gjennom mat enn effekten du får av en skje tran eller fem-ti minutter sol på hender og ansikt daglig, sier Ina Christoffersen.
Amir Tauqir Chaudhary har jobbet som lege i Groruddalen i Oslo i mange år. 80-90 prosent av pasientene hans har innvandrerbakgrunn.
– Flertallet av de ikke-vestlige innvandrerne her lider av D-vitaminmangel. Hudens evne til å omdanne solenergi er ikke eneste forklaring. Klesvanene er mer tildekket, det er ikke så vanlig å se voksne innvandrere i shorts. Fra mine egne kretser vet jeg også at fisk ikke er vanlig i kostholdet, sier Chaudhary, som har pakistansk bakgrunn.
I tillegg til de kjente lidelsene, forskes det også på om underskudd på D-vitamin kan kobles mot diabetes og kreft, opplyser legen ved Stovner Legesenter.
– Det er mye enklere å få pasienters oppmerksomhet når det gjelder behandling for sykdommer som de allerede har, enn å formidle forebyggende budskap, sier Chaudhary.
Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for ISS.