I Riksrevisjonens rapport for 2015, som ble fremlagt for Stortinget 21. juni 2016, fremgår det at Riksrevisjonen mener Arbeidstilsynet har lagt for stor vekt på flere og lette tilsyn, heller enn å gå i dybden for å has på de virkelig kriminelle aktørene.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Arbeids- og sosialdepartementet har i 2014 og 2015 ikke satt mål for totalt antall tilsyn som Arbeidstilsynet skal gjennomføre.
Direktoratet for Arbeidstilsynet opplyser i intervju med Riksrevisjonen at det er et mål at Arbeidstilsynet skal arbeide mer utadrettet, men understreker at det er regionene som på selvstendig grunnlag og ut fra lokale forhold prioriterer de ressursene de har tilgjengelig. I den grad det ikke er avsatt nok ressurser, må den enkelte region ta opp dette med direktoratet.
Vurderes i hver region
Dermed er det regiondirektørene som i virksomhetsplanleggingen skal vurdere hva de mener er et rimelig antall tilsyn for regionen, ut fra tilgjengelige ressurser og aktiviteter.
Denne praksisen ble etablert etter en drøfting med hovedtillitsvalgte i 2014, der direktøren besluttet at det ikke skulle settes måltall for tilsyn i 2014, men at det skulle legges opp til en prosess for dette i den enkelte region.
Selv om direktoratet ikke har satt måltall, har det likevel kommunisert til regionene at tilsynsvolumet skal opprettholdes eller økes.
I et rammebrev for 2015 fra direktoratet fremgår at: «Det er kommet tilbakemelding på at det kan synes vanskelig å komme opp i forventet tilsynsvolum slik aktivitetene nå er beskrevet. Prosjekteierne er ansvarlig for å tilrettelegge aktivitetene i satsingene slik at måltallet nås, dvs. at det ikke blir for omfattende tilsynspakker, eller at det blir en miks av kortere og lengre tilsynspakker.»
Skal bruke tiden på det mest vesentlige
Arbeids- og sosialdepartementet påpeker i brev 14. mars 2016 at regionene i 2015 gjennomførte flere tilsyn enn planlagt, og det skulle således ikke være behov for å øke antallet ved å prioritere flere og lette tilsyn.
Ifølge departementet er praksis at prosjekteierne skal planlegge aktivitetene slik at tilsynet prioriterer å bruke tiden på de mest vesentlige forholdene i næringene.
Det er ikke tilsynstallet som er målet for etatens arbeid, melder Riksrevisjonen.