Arbeidsmandsforbundet oppfordrer å gjøre som du har plikt til, nemlig å sjekke om den som rengjør på din arbeidsplass, har skikkelige arbeidsforhold. Ill.foto: Diego Cervo, Colourbox
Sjekk renholdsbedriften på din arbeidsplass!
Norsk Arbeidsmandsforbund ber om drahjelp, og oppfordrer alle tillitsvalgte i LO til å sjekke om deres egen arbeidsplass benytter en godkjent leverandør av renholdstjenester.
Bare 28 prosent av bedrifter i privat sektor som kjøper inn renholdstjenester har fulgt sin plikt og sjekket renholdernes lønn i løpet av de siste to årene. Og i offentlig sektor er det tre av ti som svarer at de ikke har foretatt en slik kontroll i løpet av de siste to årene.
Brede Edvardsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, er ikke nådig om Fafo-tallene:
– Det er helt knusende tall. Og de som sjekker renholderne, de sjekker stort sett bare ved kontraktsinngåelse. Det er ingen som sjekker hvem som faktisk er inne og gjør rent på arbeidsplassen, slår han fast.
Sjekk godkjenning!
Nå ber han tillitsvalgte over det ganske land om å trå til:
– Sjekk om renholdsbedriften på din arbeidsplass er godkjent og om renholderne har HMS-kort, oppfordrer han.
Å sjekke om byrået som rengjør på din arbeidsplass er godkjent av Arbeidstilsynet, er ingen heksekunst. På Arbeidstilsynets hjemmeside er det et register over godkjente renholdsvirksomheter. Der kan du både søke på navn, postnummer, poststed eller organisasjonsnummer for å finne den renholdsbedriften du leter etter. Registeret finner du her: http://www.arbeidstilsynet.no/renholdsregisteret/index.html?tid=234788
Sjekk HMS-kortet!
Alle renholdere må dessuten bære et synlig HMS-kort på jobb. Det gir en bekreftelse på om arbeidstageren er lovlig registrert og har arbeidstillatelse.
Ved å se på HMS-kortet kan du også enkelt sjekke hvilket firma renholderen er ansatt i. Er det det samme som firmaet bedriften din har inngått avtale med, eller er det en underleverandør?
Sjekk lønn!
Den som kjøper inn renholdstjenester har også en plikt til å sjekke at renholderne som vasker hos seg har:
En lønn på minst 169,37 kroner i timen (Når tariffnemnda er ferdig med sin behandling, vil denne gå opp til 174,20 kroner i timen, siden satsen følger tariffavtalen for renholdsbedrifter).
Minst 26 kroner i timen ekstra for å vaske mellom klokken 21.00 og 06.00.
Nødvendig arbeidstøy og skotøy tilpasset arbeidsplassen og arbeidet, som arbeidsgiver betaler.
Hva hvis du prøver å sjekke lønna, men ikke får svar av renholdsbedriften?
– Allmenngjøringsforskriften pålegger alle virksomheter som kjøper renholdstjenester å utarbeide rutiner for å sjekke lønns,- og arbeidsvilkår. Dersom man ikke får innsyn, eller man mener at ting ikke er som de burde, kan man kontakte eller tipse Arbeidstilsynet, som har det formelle ansvaret etter allmenngjøringsloven, avslutter Edvardsen.