Ifølge lokalavisen Nordlys har Fagrent, som er kommunens renholdsavdeling, fått et budsjettkutt på fem millioner kroner på inneværende års budsjett. Nå letes det med lys og lykte etter hvordan politikernes ønske kan innfris.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Konstituert avdelingsleder Inger Klo i Fagrent bekrefter overfor Nordlys at redusert frekvens på vasking er blant de tingene som nå diskuteres med tillitsvalgte og de ansatte.
Kuttet kommer etter en lang og opprivende prosess, som har ført til unødig mye usikkerhet for renholdere i både offentlig og privat sektor.
Klønete før valget
Høsten 2014 gikk Tromsøs byrådsleder fra Høyre ut i avisen og luftet tanker om konkurranseutsetting av renholdet, øyensynlig uten å ha brydd seg med å konferere med de ansatte først.
I februar 2015 valgte det borgelige byrådet å konkurranseutsette 25 prosent av renholdet i kommunen. Etter langt og lenge ble dette gjennomført i fjor høst, dog til et ikke imponerende profesjonelt tidspunkt – helt på tampen av byrådsperioden.
ISS vant anbudet og kontrakt ble inngått.
Klønete etter valget
Det er ikke ofte renhold løftes opp som tema i en valgkamp. I Tromsø lovte Ap, SV og Rødt å bryte hele avtalen dersom de vant fjorårets kommunevalg. Og det gjorde de.
ISS valgte å bøye seg for avgjørelsen uten å gå til rettssak og avtalebruddet ble kompensert med 1,45 millioner kroner til ISS.
Det hadde venstrepolitikerne god råd til, iallfall før valget. For nå har de plutselig bestemt seg for at de vil spare på renholdet.
Før kommunevalget høsten 2015 uttalte for øvrig avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) til lokalavisen iTromsø at kommunen forventet å spare 6,7 millioner kroner på konkurranseutsettingen.
1,45 + 5 blir vel sånn omtrent 6,7.
Og Svarteper havner hvor?
Ifølge Nordlys skal det ha vært såpass mye uro i forbindelse med konkurranseutsettingen, at rundt ti kommunale renholdere valgte å slutte, uten at de er blitt erstattet.
Vi har stor sympati med Fagrents renholdere, fordi prosessen har vært så lang og dårlig håndtert. Konkurranseutsetting, derimot, er noe som stort sett alle i det private må forholde seg til, og i rettferdighetens navn bør det samme gjelde for det offentlige. Vi må forvente at også i ISS førte den politiske vinglingen i sin tid til mye bekymring.
Nok en gang ser vi at renholdere blir brikker i et spill, en salderingspost for politikere som tror renhold er gratis.
Det er heller ikke overraskende at kuttet i Tromsø foreslås ved å redusere renholdet i skolene. Barn er jo så søte og føyelige.