Illustrasjon med Tromsøs kommunevåpen.

Intrigene fortsetter i Tromsø

Tromsøs politikere vingler videre om det kommunale renholdet. Nå drøftes det å kutte i renholds­frekvensen.

Publisert

Ifølge lokalavisen Nordlys har Fagrent, som er kommunens renholds­avdeling, fått et budsjett­kutt på fem millioner kroner på inne­værende års budsjett. Nå letes det med lys og lykte etter hvordan politikernes ønske kan innfris.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Konstituert avdelings­leder Inger Klo i Fagrent bekrefter overfor Nordlys at redusert frekvens på vasking er blant de tingene som nå diskuteres med tillits­valgte og de ansatte.

Kuttet kommer etter en lang og opprivende prosess, som har ført til unødig mye usikkerhet for renholdere i både offentlig og privat sektor.

Klønete før valget

Høsten 2014 gikk Tromsøs byråds­leder fra Høyre ut i avisen og luftet tanker om konkurranse­utsetting av renholdet, øyensynlig uten å ha brydd seg med å konferere med de ansatte først.

I februar 2015 valgte det borgelige byrådet å konkurranse­utsette 25 prosent av renholdet i kommunen. Etter langt og lenge ble dette gjennomført i fjor høst, dog til et ikke imponerende profesjonelt tidspunkt – helt på tampen av byråds­perioden.

ISS vant anbudet og kontrakt ble inngått.

Klønete etter valget

Det er ikke ofte renhold løftes opp som tema i en valgkamp. I Tromsø lovte Ap, SV og Rødt å bryte hele avtalen dersom de vant fjorårets kommune­valg. Og det gjorde de.

ISS valgte å bøye seg for avgjørelsen uten å gå til retts­sak og avtale­bruddet ble kompensert med 1,45 millioner kroner til ISS.

Det hadde venstre­politikerne god råd til, iallfall før valget. For nå har de plutselig bestemt seg for at de vil spare på renholdet.

Før kommune­valget høsten 2015 uttalte for øvrig avtrop­pende byråds­leder Øyvind Hilmarsen (H) til lokal­avisen iTromsø at kommunen forventet å spare 6,7 millioner kroner på konkurranse­utsettingen.

1,45 + 5 blir vel sånn omtrent 6,7.

Og Svarteper havner hvor?

Ifølge Nordlys skal det ha vært såpass mye uro i forbindelse med konkurranse­utsettingen, at rundt ti kommunale renholdere valgte å slutte, uten at de er blitt erstattet.

Vi har stor sympati med Fagrents renholdere, fordi prosessen har vært så lang og dårlig håndtert. Konkurranse­utsetting, derimot, er noe som stort sett alle i det private må forholde seg til, og i rettferdig­hetens navn bør det samme gjelde for det offentlige. Vi må forvente at også i ISS førte den politiske vinglingen i sin tid til mye bekymring.

Nok en gang ser vi at renholdere blir brikker i et spill, en salderings­post for politikere som tror renhold er gratis.

Det er heller ikke over­raskende at kuttet i Tromsø foreslås ved å redusere renholdet i skolene. Barn er jo så søte og føyelige.

Kilder:

Tromsø kommune må spare penger. Et av forslagene er å redusere renholdet i skolene, http://www.nordlys.no/tromso-komune/renhold/skoler/tromso-kommune-ma-spare-penger-et-av-forslagene-er-a-redusere-renholdet-i-skolene/s/5-34-487705?key=2016-09-26T09:36:50.000Z/retriever/edb3fb85479679ec57ed3a6a30a98bd1c22190ef

Vil kutte Tromsø-renhold, http://www.nhoservice.no/article.php?articleID=6413&categoryID=140

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS