Utvidelse av lovens virkeområde til å omfatte tjenestekonsesjonskontrakter.
En ny og enklere bestemmelse om grunnleggende prinsipper som kun trekker frem hovedprinsippene.
En ny bestemmelse om å ivareta miljø, grunnleggende menneskerettigheter og andre samfunnshensyn i offentlige anskaffelser. Bestemmelsen gir også departementet hjemmel til å fastsette forskriftsregler om begrensninger i antallet ledd i leverandørkjeden og krav om universell utforming. Bestemmelsen avløser anskaffelsesloven § 6 som pålegger offentlige oppdragsgivere å ta hensyn til livssykluskostnader, universell utforming og miljømessige konsekvenser av anskaffelsen.
En ny bestemmelse om krav om bruk av lærlinger.
Å gjeninnføre Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) sin kompetanse til å ilegge overtredelsesgebyr ved ulovlige direkte anskaffelser.
Ikrafttredelse
Den nye loven ble vedtatt av Stortinget 13. juni og trer i kraft. Informasjon om ikrafttredelse kommer senere.
Eksisterende lov trådte i kraft i 2001 med siste endring i 2014.
Tre årsaker til endring
Bakgrunnen for forslaget til ny anskaffelseslov er tredelt.
For det første har EU vedtatt tre nye direktiver om offentlige anskaffelser som skal gjennomføres i norsk rett.
For det andre bygger forslaget på NOU 2014:4 Enklere regler – bedre anskaffelser, som inneholder forslag til endringer i den særnorske delen av anskaffelsesregelverket.
For det tredje foreslår departementet endringer i håndhevelsesreglene.
EU vedtok 26. februar 2014 tre nye direktiver om offentlige anskaffelser. Formålet med revisjonsprosessen har fra EUs side vært å øke fleksibiliteten og redusere de administrative byrdene for oppdragsgivere og leverandører og å avklare rettsspørsmål.
I tillegg har EU ønsket å utvide mulighetene til å ivareta andre samfunnshensyn, slik som hensynene til miljø, sosiale forhold, innovasjon og lettere tilgang til offentlige kontrakter for små og mellomstore bedrifter.
Departementet støtter disse målsetningene, men hadde ønsket at EU hadde gått enda lengre i retning av forenkling av anskaffelsesdirektivene.