Ifølge Stamis nylig utgitte årsrapport har en betydelig økt forekomst av eksem og en vesentlig høyere forekomst av luftveisplager enn gjennomsnittet for alle yrker,
Både arbeid i hjemmene og yrkeseksponering i renholdsbransjen med bruk av renholdskjemikalier er satt i forbindelse med økt risiko for astma og astmaliknende symptomer.
For luftbårne partikler er størrelsen viktig
I årsrapporten skriver Stami at lufteksponering i enkelte arbeidslokaler kan være svært kompleks.
For partikler (støv) er kunnskap om størrelsen på partiklene essensielt, fordi denne avgjør om de pustes dypt inn i lungene. Størrelsen bestemmer også om de kan pustes ut igjen.
Forståelse for dette er generelt lav, men helt nødvendig for å forstå hvilke helserisiki mennesker utsettes for. Derfor er slik kunnskap avgjørende for en bedrifts risikovurdering, men også for hvilke vernetiltak som bør brukes. Dette er også kunnskap av stor betydning for arbeidsmiljøreguleringen.
Stami bidrar for tiden med å utvikle ny kunnskap innenfor dette området i en rekke bransjer, og har studert slike eksponeringer i sementindustri, kornmøller, grisefjøs, fuktige bygninger, ved gjenvinning av avfall etter oljeboring, ved håndtering av avløpsvann, ved termisk behandling av malte overflater, ved bruk av rengjøringsmidler i sprayform, ved eksponering for dieseleksos, ved eksponering for avdampning fra skivoks, ved gjenvinning, ved oljeboreres eksponering på borerigger, i smelteverk og i sagbruk. I en del situasjoner eksisterer ikke utstyr for å ta prøver av arbeidsluften, og prøvetakingsutstyr må derfor utvikles.
Stami har i 2015 bidratt spesielt til å utvikle slik teknologi til å samle inn luftprøver for å måle sopp og sporer i fuktige bygninger, og til bruk for innsamling av nedbrytningsprodukter ved skjærebrenning på malte flater.
Komplisert når kjemikalier blandes
Mennesker som eksponeres for kjemikalier blir som regel ikke eksponert for kun én forbindelse, men en rekke forbindelser samtidig. Det er svært lite kunnskap rundt slike blandingseksponeringer, og om de medfører større eller mindre helseforandringer enn det eksponering for enkeltstoffer ville medført.
For å bidra til å dekke dette betydelige kunnskapshullet har Stami iverksatt forskning på området.
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Forskningsprosjektet på renholdsspray går i 2015-2016 og gjennomføres i samarbeid med Lilleborg Profesjonell og Ecolab, med NHOs arbeidsmiljøfond som økonomisk bidragsyter.
Det ledes av Raymond Olsen, med prosjektdeltakere Ine Pedersen, Balás Berlinger, Hanne Line Daae, Karl-Christian Nordby, Eva Kristin Løvseth og Pål Molander.