Bruk nal med silikon i gummien, anbefaler ISS. (Foto: Colourbox)

Så ofte vasker vi vinduene

Vårsola minner deg kanskje om at det er på tide med en vindus­vask? Men det er ikke noe vi liker å gjøre ofte, viser en ny under­søkelse.

Publisert

Denne artikkelen er skrevet av Kjell M. Kaasa i det oppdrags­finansierte nyhets­byrået Newswire. Artikkelen er skrevet på oppdrag fra ISS.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

21 prosent av oss vasker vinduene utvendig kun én gang i året, viser en under­søkelse YouGov har laget for ISS. Syv prosent gjør det sjeldnere, mens fire prosent oppgir at de eller andre i boligen faktisk aldri vasker vinduene utvendig.

– Behovet avhenger mye av hvor du bor, det vil for eksempel være større hvis du bor ved en trafikkert vei. Men gjennom­snitts­boligen bør nok få seg en utvendig vindus­vask i hvert fall to ganger i året, sier Irene Sørgård Brekke, fag­konsulent for renhold i ISS.

27 prosent holder seg til nettopp den frekvensen, viser under­søkelsen. De ivrigste 12 prosentene vasker oftere enn fire ganger i året.

Kjedelig?

Gardiner og blomster må ut av veien, vinduet tippes helt rundt, og glass­overflaten skal helst ikke ha våte striper etter at du er ferdig. Vindus­vask er kanskje ikke verdens mest spennende jobb å gå løs på.

Yngre mennesker, som ikke har startet familie ennå, er de som vasker vinduer sjeldnest, viser ISS-undersøkelsen. Pensjonister vasker oftest.

– Å vaske vindu kan være kjedelig, særlig hvis du ikke har riktig utstyr å utføre jobben med. For noen kan svaret være anskaffelse av en batteri­drevet vindus­vasker. Den gjør jobben både enklere og artigere, sier Brekke.

Vindusvaskerne koster fra 500 kroner og ser ut som en mini­støvsuger med nal i front. Suge­funksjonen fanger opp smuss- og over­skudds­vann.

Mange sverger til de blå, ikoniske Nylonvask-tubene når vinduene skal tas.

– Nylonvask har vært på markedet helt siden 1951, og vi selger fortsatt 150 000 i året. Tuben har til og med en egen Facebook-side hvor folk deler tips om bruk, ikke bare til vinduer, men også til hus-, bil- og båtvask, sier Stine Fadum-Aas i Jensen & Co, som har distri­busjonen til norske matvare­butikker.

Nal med silikon

Noen bruker også Zalo på vinduene, kanskje også med en liten dæsj salmiakk i bøtta. Både Zalo og Nylonvask skummer mye hvis du slumser med blandings­forholdet.

– Ikke bruk for mye såpe i vannet når renhold av vinduer utføres. Det fører bare til skjolder på vinduene, sier Irene Sørgård Brekke i ISS.

Profesjonelle rengjørere bruker en såkalt for­vasker når glasset skal såpes inn, en bred hånd­kost trukket med mikro­fiber. En forvasker skal skumme godt og legge såpen jevnt på.

– Det er ikke bare frekvensen på vindus­vasken som teller, kvaliteten på vasken og ustyret er nesten like viktig. I tillegg til en god for­vasker bruker vi nal med silikon i gummien. Silikonen gjør at den holder seg myk, sier Brekke.

Nalene kan du få for 20-30 kroner. ISS anbefaler å gå litt opp i pris.

– Invester i en god nal. Den er avgjørende for et vellykket resultat, det er i den prosessen rengjøringen foregår. De billigste nalene blir fort ødelagt av riper. I spesial­forretninger finner du naler som koster mer enn 100 kroner og har utskiftbar gummi. Den kan du ha nesten evig, sier Brekke.

Kontaktpersoner:

  • Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS, tlf. 400 10 066
  • Irene Sørgård Brekke, fagkonsulent renhold i ISS, tlf. 400 11 876

Kilde: Så ofte vasker vi vinduene, http://www.newswire.no/art/10986

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Spørreundersøkelse

Hvor ofte vasker du/dere vinduer utvendig på boligen i løpet av et år?

  • Aldri: 4 %
  • Vasker ikke vinduene hvert år: 7 %
  • 1 gang i året: 21 %
  • 2 ganger: 27 %
  • 3-4 ganger: 23 %
  • Flere enn 4 ganger: 12 %
  • Vet ikke: 6 %

Kilde: YouGov

Powered by Labrador CMS