Utendørsarbeid kan være sunt for velværet, men kan føre med seg utfordringer som arbeidsgiver må ta stilling til. (Ill.foto: Colourbox)
Når du jobber utendørs
Den som jobber utendørs, utsettes ikke bare for varme eller kulde. Alt fra fallsikring og solas UV-stråler til mygg og flått utgjør en arbeidsmiljørisiko.
Et generelt arbeidsmiljøråd for alle bransjer, er at risikoen for belastningsskader øker når musklene blir kalde. Muskelfunksjonen blir også dårligere - både kraft og presisjon. Og særlig er det vanskelig å jobbe med kalde fingre.
Også ved høy temperatur påvirkes arbeidsevnen. Arbeidstakten går ned, og både oppmerksomhet og vurderingsevne reduseres. Det øker risikoen for ulykker. Også humøret påvirkes, som ved andre typer stress.
Sol og varme
En annen risiko ved utendørsarbeid er solas ultrafiolette stråler, som blant annet kan gi grå stær og hudkreft.
Men hvis du beskytter deg med solbriller, luftige, heldekkende klær, og et hodeplagg, har dagslyset en positiv effekt på blant annet døgnrytme og produksjonen av vitamin D.
På sommeren bør solavskjerming benyttes for å dempe varme og UV-stråling.
Annen risiko utendørs
Utendørs skal arbeidsplassen, så langt det er mulig, være utformet slik at arbeideren beskyttes mot vær og vind. Arbeidsgiver skal også bringe til veie passende verneutstyr.
På vinteren er det mørkt store deler av døgnet både i nord og i sør. Det alene kan gi sine utfordringer, samtidig som vær og glatt føre kan kreve andre forholdsregler. Mye kan være selvsagt for den som er født med ski på beina, men som arbeidsgiver har du uansett en plikt til å vurdere risiko – og dokumentere at du har gjort det – og ikke bare overlate ting til sunn fornuft hos den ansatte.
Et annet aspekt er støv og eksos i byene – er det mulig å jobbe til tider av døgnet der belastningen er lavere?
Ved renhold av vinduer og fasader er det ikke alltid tilstrekkelig å bruke teleskopstang fra bakken. Da kan lift være den tryggeste og minst kompliserte løsningen. Hvis fallsikringsutstyr brukes, er det viktig at dette festes i forankringspunkter som er utformet for å tåle de store belastningene som oppstår ved et fall.
Ansvar for arbeidsmiljøet
Det er arbeidsgiver som har hovedansvaret for arbeidsmiljøet. Arbeidstakere plikter å hjelpe til, følge de sikkerhetsforskrifter som finnes og varsle om de oppdager feil.
Arbeidsgiver skal også ha et systematisk arbeidsmiljøarbeid, det vil si at de jevnlig skal undersøke arbeidsmiljøet for å se hvilken risiko som finnes. Deretter må risikoen forebygges.