Renholdere, sjåfører og fabrikkansatte har mindre risiko for å få vondt i rygg og hofte hvis de har et godt forhold til kolleger og ledere, melder avisen.dk. Dette er konklusjonen i en ny dansk undersøkelse foretatt blant 457 ansatte i 15 forskjellige virksomheter i renhold, industri og transport.
Det psykiske arbeidsmiljøet viktigst
– Generelt spiller det psykiske arbeidsmiljøet en vesentlig rolle for ryggsmerter, forklarer forskeren Tom Bendix til den danske nettavisen.
– Psykologiske forhold betyr langt mer enn fysiske forhold når det dreier seg om ryggsmerter, mener han.
Gjelder også renholdere
At stemningen på en arbeidsplass kan påvirke smerte, ser vi også blant medlemmene i fagforeningen FOA, som blant annet organiserer renholdere i Danmark. Undersøkelsen viser at ansatte som syntes at de fikk dårlig støtte på jobben, hadde markant mer ryggsmerter ved mye foroverbøyd arbeid. På den annen side hadde ansatte som opplevde god støtte på jobben, ikke mer ryggsmerter ved samme type arbeid.
Kjenner ikke årsaken
– Vi vet likevel ikke hva årsaken er, men vi kan forestille oss at hvis du jobber med renhold og en kollega som du samarbeider godt med, har vondt i ryggen, så vil du støtte kollegaen din, sier professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Da gir du kollegaen din muligheter til å ta flere pauser og utføre varierte arbeidsoppgaver, noe som kan hjelpe mot ryggsmerter ved fysisk krevende arbeid.
Et godt arbeidsmiljø kan også gjøre kollegaer mer oppmerksomme på hverandres behov, slik at de i større grad støtter hverandre.
– På denne måten får de med vondt i ryggen kanskje bedre muligheter til å utføre de fysiske arbeidsoppgavene på en mer skånsom måte, forklarer Holtermann.
Frykt for smerte gjør vondt verre
– For mye oppmerksomhet rundt det å unngå ryggsmerter kan imidlertid ha en negativ konsekvens, påpeker ryggekspert Tom Bendix.
– Er du overdrevent opptatt av ikke å få vondt i ryggen, oppstår det muskelspenninger som bidrar vesentlig til smerte, sier han. Og i motsetning til hva man en gang trodde, så har fysisk belastning på jobben bare i liten grad betydning for ryggsmerter, understreker han.
Ifølge Bendix kan vi aldri unngå ryggsmerter helt og holdent. Derimot handler det om å lære at smertene ikke er farlige.
Anerkjennelse er god støtte
Berit Jakobsen i fagforeningen FOA er ikke overrasket over sammenhengen mellom støtte i arbeidet og ryggproblemer. Det ser hun blant annet hos sine egne medlemmer.
– Det er ingen tvil om at renholdere kan klare jobben bedre hvis de får god støtte fra kollegaer og ledelse. Men det gjør ikke at ryggsmertene forsvinner, sier hun.
Hun har også et forslag til hvordan man gir medarbeidere god støtte:
– Hvis du får anerkjennelse for å gjøre en god jobb, opplever du det som god støtte. Renholdere vil gjerne etterlate et så godt stykke arbeid som overhodet mulig, men det er vanskelig, for de er presset på tid og ressurser, sier Jacobsen.