Og som oftest er det verken på et offentlig toalett eller på kontoret at vi finner de fleste bakteriene. Trolig har du dem i bøtter og spann i ditt eget hjem.
Det er Cannon Hygiene, produsent av blant annet hygieneutstyr, som har satt opp en oversikt over fem bakterieinfiserte steder i hjemmene våre.
Nr. 1: Kjøkkenkranen
Metallskjermen ytterst på kranen er en bakteriemagnet. Årsaken er at den ofte overses når vi rengjør, samtidig som hyppig bruk av rennende vann gjør at den er konstant våt. Det gir perfekt vekstgrunnlag for at bakteriene.
Over tid kan det bygges opp en vegg av bakterier som nærmest utgjør en biofilm. Filmen kan vokse seg så stor at den brekker av og faller ned i vasken – eller i det du skal spise/drike.
Nr. 2: Velkomstmatten
Å ønske velkommen til gjestene, er ikke det eneste dørmatten din gjør. Den ønsker også velkommen til bakteriene.
En studie viser at det sitter avføringsbakterier på hele 96 prosent av alle skosåler.
Det innebærer at hver gang du eller gjestene tørker av dere på beina og går inn, drar du med deg avføringsbakterier inn i huset.
Nr. 3: Oppvaskhåndkledet
Mange vet at en svamp kan inneholde myriader av bakterier. Færre tenker på oppvaskhåndkledet.
Det er oppdaget at 7 prosent av alle håndklær inneholder MRSA-bakterier, som kan gi livstruende infeksjoner.
Ofte brukes oppvaskhåndkledet til hastig å tørke opp litt vann eller annet søl, for deretter å bli brukt på en annen overflate før det vaskes.
Nr. 4: Gummipakningen på kjøleskapet
Hvor ofte rengjør du innsiden av kjøleskapet? Trolig ikke ofte nok. En studien viser at 83 prosent av kjøleskapene innholder vanlige sopparter.
Soppene har den egenskapen at de kan spre seg hver gang du åpner kjøleskapsdøren. Det kan utgjøre en risiko for allergikere og er heller ikke bra for maten.
Nr. 5: Gårsdagens middag
Hvis du ikke er nøye under og etter at du lager middag, vil kjøkkenet være et av de mest forurensede stedene i hjemmet. Ikke vent til dagen etter!
Varmer du rå kylling eller skyller grønnsaker i vasken, bør du være ekstra påpasselig. Disse typene mat kan inneholde bakterier som kan være skadelige, spesielt for barn, eldre og personer med svekket immunforsvar.
De kan spre seg fra skjærefjøla til hendene og deretter forurense både mat og annen kjøkkenredskap.