Oppdatering 10. november 2016: Endringen som omtales i punkt 2 nedenfor, gjelder kun evaluering av smusstypen Flatesmuss. Det gjelder altså ikke for den andre smussgruppen som omfatter avfall og løst smuss, støv og flekker. Der skal det fortsatt skilles mellom lett tilgjengelige og vanskelig tilgjengelige flater. Takk til Steinar Klubben Nilsen for denne presiseringen. Han deltar både i de nordiske møtene og redaksjonsgruppen som er nedsatt.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Revisjonen av NS-INSTA 800:2010 startet like før jul i fjor, og det har siden da vært avholdt en rekke møter i de nasjonale standardiseringsutvalgene og i den nordiske arbeidsgruppen, melder den danske Servicebranchens Arbejdsgiverforening.
Det siste møtet i den nordiske arbeidsgruppen fant sted 10.-11. oktober på Island og danskene hadde på blinket seg ut tre punkter som de mente det var avgjørende å få tilslutning til:
Sikre at det ikke skjer gjennomgripende endringer i oppbygningen av standarden.
Sikre en presisering i vurderingen av overflatesmuss som en andel av det samlede areal (ikke oppdeling i lett tilgjengelige og vanskelige tilgjengelige steder).
Fastholde den nåværende utformingen av statistikkdelen i standard (fra finsk side var det foreslår å endre denne delen og tilføye flere tabeller for valg av AQL).
Streng tolkning gir bøter
Danskene lyktes i å få tilslutning til alle tre punktene. Spesielt punkt nr. 2 skal ha vært viktig for SBAs medlemsbedrifter. Mange av deres medlemmer skal ha opplevd alternative fortolkninger av standarden fra kunder og konsulenter. Dette er problematisk hvis kontrollen blir underkjent og renholdsleverandøren får bot.
Det skal særlig være én enkelt konsulentvirksomhet som har brukt en streng tolkning i sin vurdering av overflatesmuss, som har resultert i en lang rekke bøter til SBA-medlemmer. Denne feiltolkningen vil nå opphøre, forventer SBA.
Redaksjonsgruppe
På Island ble det også besluttet å opprette en redaksjonsgruppe som skal forfatte standarden, slik at et forslag til revidert standard kan foreligge i janur 2017. Deretter skal forslaget godkjennes i nasjonale standardiseringsutvalg og sendes på høring i de enkelte land.
Høringen ventes gjennomført innen sommerferien neste år, og håpet er at den reviderte standarden kan tre i kraft i 2018.