Statsråd Anniken Hauglie foreslår nye tiltak for bedre å få bukt med useriøse renholdsbedrifter. (Foto av Hauglie: Thomas Haugersveen / Statsministerens kontor)
Vurderer innstramning overfor privatpersoner
Regjeringen har sendt på høring et forslag om ytterligere innstramninger overfor useriøse renholdsbedrifter.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie ber derfor om innspill på om det bør være forbud også for forbrukere mot å kjøpe renhold fra virksomheter uten godkjenning, eller om det er andre tiltak som kan løse utfordringen med forbrukermarkedet.
Vil stramme inn også overfor byråene
Andre forslag er at godkjente virksomheter hvert tredje år må sende inn dokumentasjon som viser at de fortsatt oppfyller vilkår for å være godkjent, og at Arbeidstilsynet skal kunne avvise søknader om godkjenning som er fremsatt i den hensikt å omgå reglene.
Det siste forslaget er for å hindre at virksomheter kan søke gjentatte ganger uten å fylle vilkårene, kun for å stå i renholdsregisteret og dermed selge sine tjenester lovlig mens søknaden er til behandling.
Styrker ordningen
– Vi vil at renholdsbransjen skal ha seriøse virksomheter som følger lover og regler, og at arbeidstakerne i bransjen får de lønns- og arbeidsvilkårene de har krav på. Derfor styrker vi nå ordningen som pålegger renholdsvirksomheter å søke Arbeidstilsynet om godkjenning. Det skal være enkelt å drive seriøst og vanskelig for virksomheter som bevisst bryter lover og regler, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
– Endringene som foreslås er viktige for å tette hull i dagens ordning. I tillegg ber vi om innspill på om det skal være forbudt for forbrukere å kjøpe renholdstjenester fra ikke-godkjente virksomheter, sier statsråden.
Vil i tillegg justere forskriften
I tillegg til de tre større endringene nevnt ovenfor, ønsker statsråden også å innføre flere mindre endringer.
I tidsrommet etter at forskrift om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og om kjøp av renholdstjenester trådte i kraft, har det nemlig kommet frem behov for enkelte mindre materielle og tekniske endringer i forskriften.
Høringsnotater får du tak i via linken under. Høringsfrist er 10. juli 2017.