En arbeidstaker som selv ønsker det, kan jobbe mellom kl. 21 og 23 hvis forslaget går gjennom. Men da kan neste arbeidsdag tidligst begynne kl. 10, for de fleste av oss. Arbeidsgiver får heller ikke større mulighet enn før til å pålegge arbeid etter kl. 21. (Ill.foto: Colourbox)
Vil åpne for kveldsarbeid
Med dagens regelverk bryter mange arbeidstakere arbeidsmiljøloven hvis de tar med seg jobb hjem etter kl. 21. Nå endres arbeidstidsreglene.
Reglene for nattarbeid er strenge i Norge. Etter arbeidsmiljøloven er tiden mellom kl. 21.00 og 06.00 nattarbeid, og nattarbeid er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig. Det er kurs- og kompetanseleverandøren Infotjenester som melder dette.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
I klartekst betyr det at det ikke er tillatt å gjøre arbeid mellom kl. 21.00 og 06.00 som kunne vært gjort på et annet tidspunkt. Og i praksis betyr det at arbeidsgivere som tillater arbeidstakere å gå tidligere hjem for å fullføre arbeidet etter kl. 21 på kvelden bryter arbeidsmiljøloven.
Det ønsker regjeringen å gjøre noe med. I et nytt lovforslag som nå fremmes for Stortinget åpner de for at arbeidstakere kan gjøre avtale om å jobbe mellom klokken 21.00 og 23.00 uten at arbeidets art gjør det nødvendig.
Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa har lest forslaget. Han understreker at det ikke blir fritt frem å jobbe til klokken 23.
- Arbeidstakeren må selv ta initiativ til å jobbe mellom klokka 21 og 23 på kvelden, og det må gjøres en skriftlig avtale om dette arbeidet. Arbeidsgiver kan ikke ta initiativ til, pålegge arbeid eller på andre måter legge arbeidsplaner med arbeid etter klokken 21, med mindre arbeidets art gjør det nødvendig, sier Gauslaa.
Tiden fra klokken 21 vil fortsatt være å se på som nattarbeid etter arbeidsmiljøloven.
Gauslaa understreker at det ikke er foreslått noen endringer i hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
- Etter hviletidsbestemmelsene skal en arbeidstaker ha en sammenhengende friperiode på minst 11 timer i løpet av 24 timer. Det betyr at en arbeidstaker som jobber til klokka 23.00 om kvelden ikke kan begynne på jobb igjen før klokken 10 neste dag, sier Gauslaa.
Tariffbundne bedrifter kan imidlertid inngå avtale med tillitsvalgte om hviletid ned til 8 timer.
Ingen endring i grensene
Det er heller ikke foreslått å endre grensene for hvor mye arbeidstakerne kan jobbe i løpet av en dag, en uke og et år.
- For de som har avtale om fleksitid er det ikke vanlig å ha så lange ytre rammer som til klokken 21 om kvelden i dag, så denne endringen vil nok heller ikke påvirke fleksitidsavtaler i særlig grad. Den største endringen i praksis vil trolig være at uformelle avtaler om arbeid på kvelden som i dag er relativt vanlig på kontorarbeidsplasser blir tillatt etter arbeidsmiljøloven, sier Gauslaa.
Bilde til høyre: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie går inn for å myke opp reglene. (Foto: Thomas Haugersveen / Statsministerens kontor)
– Forslaget gir arbeidstakere som ønsker større fleksibilitet en mulighet til å planlegge hverdagen sin. Jeg mener det er tilstrekkelig vern for arbeidstaker at arbeid mellom klokken 21.00 og 23.00 bare kan skje på arbeidstakerens initiativ. Arbeidsgiver må være enig i at noe av arbeidet kan utsettes til etter endt ordinær arbeidsdag. Mange kan jo kjenne litt på behovet for å være mer til stede i barnas våkne timer og heller ta frem pc-en etterpå, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.