En svensk strid innenfor FM kan gi arbeidstakere i EØS-området rett til å regne inn all ansiennitet hos sin tidligere arbeidsgiver ved virksomhetsoverdragelse.
Det innstiller generaladvokaten for EUs domstol. Dersom domstolen kommer til samme konklusjon, kan arbeidstakere få rett til å oppsummere all yrkeserfaring hos den tidligere arbeidsgiveren, når lengden av oppsigelsesperioden hos ny arbeidsgiver skal bestemmes.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Det er bladet Rent (cleannet.se) som melder dette.
Kan påvirke Norge
Det er foreløpig usikkert om en dom får innvirkning i Norge, fordi opparbeidede rettigheter ved virksomhetsoverdragelse ikke har noen spesifikk tidsavgrensning i arbeidsmiljøloven para. 16, men den kan likevel få innvirkning ved overtakelse på tvers av landegrensen.
I EU gir derimot det såkalte overtakelsesdirektivet medlemslandene mulighet til å tidsavgrense arbeidstakers rettigheter ned til, men ikke mindre enn ett år, inn i det nye arbeidsforholdet.
Svensk arbeidsrettssak
Spørsmålet rundt ansiennitet er blitt flagget opp i Sverige, ved at ISS Facility Services og fagforeningen Unionen møttes i Arbetsdomstolen for å avgjøre hvordan overtakelsesdirektivet skulle tolkes. Domstolen sendte spørsmålet videre til EUs domstol.
ISS mener at når en virksomhet overtar ansatte i en virksomhetsoverdragelse, kan de ansatte bare påberope seg overdragelsesreglene i ett år. Deretter vil de ervervede ansatte bare ha ansiennitet hos sin nye arbeidsgiver og dermed potensielt kortere oppsigelsestid.
EUs generaladvokat innstiller imidlertid på at ansatte kan regne inn all ansiennitet fra virksomheten som er blitt ervervet. Dom i saken faller senere.