I 2016 inntraff det 11 377 fallulykker i arbeidstiden i Sverige. 7856 av disse var av typen fall i samme nivå, 1740 var fall fra høyde eller fra stige, mens 1781 var fall i trapp.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Drøyt 2000 fall ble klassifisert som alvorlige, det vil si at arbeidstakeren ble sykmeldt i mer enn 30 dager.
Dette fremkommer i Afa Försäkrings nye rapport «Fallolyckor på arbetet», som omtales i det svenske renholdsbladet Rent.
Kvinner faller også oftere fra stige
At vinduspussere kan falle fra stige, er kanskje ikke så overraskende [mer overraskende er hvorfor arbeidsgiver ikke har lagt til rette for å løse oppgaven på tryggere måter, journ.anm.].
Men det er stor forskjell på kvinner og menn. Mens kvinnelige renholdere og vinduspussere utgjorde 11 prosent av alle kvinner som hadde falt fra høyde eller stige i arbeidstiden, og skadet seg alvorlig, var det ingen mannlige renholdere og vinduspussere som hadde falt fra høyde eller stige.
Utendørs og vinter
Den vanligste typen fallulykke skjer likevel på flatmark, utendørs og ikke minst på vinteren.
I Afa-rapporten forteller en kvinnelig renholder i aldersgruppen 46-55 år: «Jeg skulle gå inn på skolen. Det var mørkt og is på bakken utenfor skolen. Området tilhører skolen der jeg jobber. Jeg gled og skadet foten og skulderen.»
Resultatet var sykmelding i mer enn 30 dager.
Kvinnelige renholdere og vinduspussere utgjør åtte prosent av alle kvinner som faller i samme nivå, det vil si på flatmark utendørs eller på et gulv innendørs – og skades alvorlig. For menn var tallet to prosent.
I 2016 var det totalt 1131 arbeidstakere som hadde alvorlige fallulykker på flatmark utendørs, og 828 som falt på samme nivå innendørs.
Fall i trapp
Blant kvinnelige arbeidstakere som skades alvorlig i trapp, jobber hele 16 prosent som renholder eller vinduspusser. Blant mannlige arbeidstakere er tallet 6 prosent.
Kvinne i aldersgruppen 16-25 år: «Snublet i trappen og slo nedre del av rygg, halebein, lår og arm.» Resultat: Sykmelding i over 30 dager.
Skader på ulike kroppsdeler
Tall for ulykker med alvorlig skade, dvs. mer enn 30 dager sykmelding:
Blant (samtlige) kvinner som falt fra høyde eller fra stige, gikk det ut over armene i 18 prosent av tilfellene og fotleddet i 17 prosent av tilfellene. Også for menn ble de samme kroppsdelene oftest skadet, henholdsvis 15 prosent og 13 prosent.
For kvinner som falt på samme nivå, ble armene skadet i 28 prosent av tilfellene og beina i 17 prosent. Blant menn gikk det oftest ut over skulder, arm og fotledd (alle med 13 prosent).
Blant kvinner som falt i trapp, gikk det først og fremst ut over fotledd (26 prosent) og beina (17 prosent). For menn var tallene 23 prosent og 23 prosent.
Som bladet Rent tidligere har omtalt, har Afa Försäkring innledet et samarbeid med Svenska Judoförbundet for å lære arbeidstakere å falle på riktig måte.