I Sverige er det utført målinger på 14 hotellrenholdere. Det er målt arbeidsstilling, bevegelseshastighet og muskelbelastning under arbeidet. På ni av elleve målepunkter var belastningen så høy at det bør iverksettes tiltak, skriver det svenske bladet Rent.
Forskerne regnet med at måleverdiene skulle være høye, men de lå høyere på mange flere kroppsdeler enn antatt. Faktisk var det ingen annen yrkesgruppe som lå så høyt på så mange verdier. De anbefaler at arbeidstempoet senkes ved at antallet rom pr. dag begrenses. Arbeidsgiverorganisasjonen Visita stilte seg imidlertid til avventende til funnet, da det ikke var klart hvilke arbeidsplasser som ble omfattet av undersøkelsen og at den omfattet relativt få arbeidstakere.
Etter at studien ble fremlagt, gjennomførte den svenske fagforeningen Hotell- och restaurangfacket (HRF) en spørreundersøkelse. Der fremkom at sju av ti hotellrenholdere anså jobben som stressende og ni av ti at de hadde vondt i skuldre, rygg, nakke, armer, hender, knær og føtter.
Høsten 2017 ble det også satt søkelys hvor utsatte de er. Én rapport viste at hotellrenholdere er en av to yrkesgrupper som oftest utsettes for kommentarer og tilnærmelser av seksuell art.
Det finnes ikke faktisk tall på hvor vanlig dette er. Men mange i hotell- og restaurantnæringen er timeansatt og derfor reddere for å varsle.
Fagforeningen HRF melder imidlertid at de får ganske jevnlige varsler, minst hver uke. Overfallsalarm kan være en måte å løse problemet, men er ikke alltid optimalt, da det har vist seg at alarmene altfort ofte utløses feilaktig. En annen løsning kan være å arbeide to og to.