Det er konklusjonen i deres rapport "Bättre och bättre dag för dag?", som gransker hvordan det svenske arbeidsmiljøet har forandret seg de siste 25 år. Rapporten gjengis i bladet Du och jobbet.
Fra 1991 til 2015 har:
Jobbstresset økt. Særlig gjelder dette kvinner i arbeidsyrker. Her har andelen som bare kan ta korte pauser, økt fra 16 til 77 prosent.
Egenkontrollen minket. Andelen av arbeidskvinner som kan bestemme sin egen arbeidstakt, under halvparten av en arbeidsdag, har økt fra 50 til 70 prosent.
Innflytelsen på arbeidsutførelsen minket. Andelen arbeidskvinner som stort sett aldri får være med på å bestemme hvordan arbeidet skal utføres, har økt fra 40 til nesten 50 prosent. For andre grupper i yrkeslivet er det lite endring på de 25 årene.
Eksponeringen for kjemikalier økt. Når det gjelder hudkontakt med rengjørings- og desinfeksjonsmidler, er det en meget negativ trend for arbeidskvinner, og særlig i offentlig sektor. Der utsettes nesten 50 prosent for dette i dag, mens tallet på 1990-tallet var omtrent 33 prosent.
Antall tunge løft økt. Andelen av arbeidstakere som flere ganger daglig må løfte minst 15 kilo, har gått ned blant de fleste arbeidstakere, unntatt for kvinner i industrien.
Rapporten anbefaler blant annet at verneombudenes og de regionale verneombudenes roller blir forsterket og at alle ansatte får tilgang til kvalitetssikret bedriftshelsetjeneste.