Forekomsten av såkalt «helsetjenesteassosierte infeksjoner» i europeiske sykehus og helseinstitusjoner for eldre er estimert til 8,9 millioner per år. Det viser ny studie fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Helsetjenesteassosierte infeksjoner skyldes opphold eller behandling i en helseinstitusjon. Slike infeksjoner har store økonomiske kostnader og påfører pasienter og beboere lidelse, og i verste fall død.
Beregninger fra ECDC viser at helsetjenesteassosierte infeksjoner i sykehus utgjør en større byrde (helsetapsjusterte leveår) enn alle andre smittsomme sykdommer som overvåkes i EU/EØS-landene.
Stor europeisk undersøkelse
Estimatet på 8,9 millioner helsetjenesteassosierte infeksjoner per år baserer seg på data fra den europeiske punktprevalensundersøkelsen som ble gjennomført i 2016-2017.
Undersøkelsen inkluderte 310 755 pasienter fra 1209 sykehus i 28 europeiske land, og 102 301 beboere fra 1788 helseinstitusjoner for eldre i 24 land. Norge deltok med data fra de nasjonale prevalensundersøkelsene i sykehus og sykehjem høsten 2017.
Helseinfeksjoner bør forebygges
Den europeiske punktprevalensundersøkelsen viser at 6,7 prosent av pasientene i europeiske sykehus hadde en helsetjenesteassosiert infeksjon på undersøkelsesdagen. Tilsvarende tall for beboere i helseinstitusjoner for eldre var 4,2 prosent.
Andelen pasienter i norske sykehus med minst én helsetjenesteassosiert infeksjon var 1,4 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittlig andel i EU/EØS, mens den i sykehjem var 1,0 prosentpoeng høyere. Det antas at mer enn halvparten av de helsetjenesteassosierte infeksjonene kan forebygges.
– For å forebygge slike infeksjoner i norske helseinstitusjoner, må de ha nødvendige smitteverntiltak på plass, sier avdelingsdirektør Hanne-Merete Eriksen i Folkehelseinstituttet.
Flere infeksjoner fører til mer antibiotikabruk
Helsetjenesteassosierte infeksjoner krever ofte behandling med antibiotika. Det kan føre til utvikling av antibiotikaresistens hos bakterier.
Den europeiske punktprevalensundersøkelsen viser at 1 av 3 pasienter i sykehus og 1 av 20 beboere i sykehjem fikk minst ett antibiotikum på undersøkelsesdagen. Omtrent 30 prosent av foreskrivningene til behandling i sykehus, var til behandling av helsetjenesteassosierte infeksjoner.
– Ved å forebygge helsetjenesteassosierte infeksjoner bidrar en også i arbeidet med å forebygge antibiotikaresistens, sier Eriksen.