Dekningsdirektør Bjørn Amundsen, Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø, Ande Skoog Bondevik fra Agdir og Ove Fredheim, leder av Telenors bedriftsdivisjon, under åpningen av IoT-nettet. Foto: Martin Fjellanger
Økte muligheter for smarte sensorer
Telenor har offisielt åpnet sitt NB-IoT-nett, en teknologi som skal gi lengre rekkevidde og lavt strømforbuk for smartdingser.
– Denne lanseringen er viktig for digitaliseringen av Norge, og vil gjøre IoT tilgjengelig for alle. Istedenfor å bygge og drifte egne nett for tingenes internett, kan bedrifter og kommuner nå bruke tiden på å utvikle bedre digitale tjenester. IoT over 4G har overlegent best dekning, er sikrere enn ulisensierte nett og er enkelt å ta i bruk, sier Ove Fredheim, leder av Telenors bedriftsdivisjon, i en pressemelding fra selskapet.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
NB-IoT åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppelkasser og strømmålere kan kobles til nett over hele landet.
– Utfordringen med dagens teknologi er at digitale målere ikke har god nok batterilevetid til å kontinuerlig sende informasjon i sanntid over lengre tid. Samtidig er ikke nettet målerne bruker for å sende informasjon godt nok til å nå frem der målerne er plassert. NB-IoT er langt mer strømeffektivt enn vanlig 4G og bruker lavere båndbredde, slik at sensorer og målerne vil ha dekning selv der det er vanskelig å ha en telefonsamtale. Nå kan vannmålere plassert i rør og kummer, eller parkeringssensorer i kjelleren på et parkeringshus, kobles til nett, sier Fredheim.
Står for Narrowband Internet of Things. Det er en ny kommunikasjonsteknologi som skal gjøre det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.
Nettet er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.
Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år.
Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett der det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart pga. strøm og dekningsutfordringer.
Bransjeorganisasjonen GSMA anslår at 5,5 milliarder ting vil være koblet til den nye teknologistandarden innen 2021, og det er kun fantasien som setter grenser for hva som kan kobles til nett.