Denne artikkelen er skrevet av Kristin Cock i det oppdragsfiansierte nyhetsbyrået Newswire på oppdrag for Mycoteam:
– Støv er ikke bare støv. I støvet kan man finne svar på alt fra kvalitet på innemiljø til om boligen inneholder sopp eller fukt, eller det farlige stoffet asbest. En støvprøve kan også fortelle om renholdet i boligen er godt nok, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i rådgivningsselskapet Mycoteam.
Selskapet har nylig tatt i bruk et såkalt skanningelektronmikroskop som er unikt når det gjelder å analysere ekstremt små partikler.
– I tillegg til mikroskopet bruker vi en mikrobølgeovn som varmer støvet opp til 1000 grader. Alt det organiske i støvet forsvinner og vi sitter igjen med små partikler, for eksempel av asbest, som kan analyseres, sier Jenssen.
I tillegg tar mikroskopet svært høyoppløselige bilder som gjør det mulig å se nøyaktig hva en hybelkanin består av.
– Jeg pleier å si, gi meg hybelkaninen din, og jeg skal fortelle deg hvem du er, sier han.
Sannheten ligger i støvet
Bildene, som viser støvet ned i minste detalj, har også gitt de ansatte på laboratoriet et par overraskelser.
– Når vi har analysert bilder av sopp og råte, og skadedyr som skjeggkre og midd, har vi fått informasjon vi ikke hadde fra før. For eksempel ser vi på et bilde at enkelte muggsopp sakte men sikkert spiser skjeggkre, sier Jenssen.
Også andre analyser har vist seg å gi nye, og overraskende svar.
– Tidligere har det vært vanlig å ta for gitt at svarte flekker på for eksempel vinduskarmen skyldes sopp. Gjennom elementanalyse ser vi at det ikke er sopp, men små jernpartikler som stammer fra en vinkelsliper eller sag. Det kan ha oppstått allerede da huset ble bygget, sier han.
Sjekke inneklima?
Fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet, Kai Gustavsen, mener mange ikke er klar over at de utsettes for dårlig luft enten hjemme eller på jobb. I lengden kan det være helseskadelig.
– Dårlig inneklima kan gi helseplager og forverre situasjonen for de mest utsatte. Det er ikke bare personer som allerede har astma eller allergi som blir syke. Unge, friske mennesker kan også få plager dersom de oppholder seg i dårlig luft over tid, sier han.
Er du plaget av symptomer som tetthet i nese, lite overskudd eller at du er mye syk, anbefaler Gustavsen å få sjekket kvaliteten på inneluften, gjerne ved å sende inn en støvprøve til et laboratorium.
Tape-testen
– For å ta en støvprøve fester du en spesialtape på en flate hvor det ligger støv, for eksempel på en dørkarm eller en hylle. Så sender du prøven til analyse, og etter et par dager får du svaret sier Mohn Jenssen i Mycoteam.
Prøvene gir sikre svar på om det er fuktproblemer og muggsopp i huset. De identifiserer også ulike støvkilder, som byggestøv, husstøv eller industristøv.
– Når du vet hva luften inneholder er det enklere å kartlegge hva som må til for å bedre luftkvaliteten. Oppdages soppsporer, eller enda verre, asbest i luften, må tiltak settes i verk. Viser prøvene store mengder husstøv, er det på tide å finne fram vaskebøtta, sier Jenssen.