Hygiene- og helseselskapet Essity vil investere ca. 360 millioner norske kroner i et bærekraftig anlegg for alternative fibre på sitt produksjonsanlegg for papir i Mannheim i Tyskland.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Investeringen vil gjøre det mulig for selskapet å produsere høykvalitets papirprodukter for forbrukere og profesjonelle hygienesegmenter fra hvetehalm, en fornybar ressurs som er et biprodukt fra landbruket. Produksjonen er forventet å begynne i andre halvdel av 2020, skriver selskapet i en pressemelding.
– For å støtte våre bærekraftige ambisjoner, vurderer vi kontinuerlig nye produksjonsmetoder. Dette er ett eksempel på hvordan innovasjon kan bidra til et bærekraftig og sirkulært samfunn, sier Magnus Groth, CEO i Essity.
Overskudd fra landbruk
Essity er en av verdens største produsenter av tørkeprodukter og skal være verdens største kjøper av fersk papirmasse. Selskapet bruker også resirkulert fiber i sin produksjon av papirprodukter.
Hvetehalm er stilken som er etterlatt etter at kornet er høstet fra hveten. Mens noe hvetehalm brukes som gulvdekke for dyr, blir omtrent halvparten av hvetehalmen verden over til avfall. Essity vil hente hvetehalm fra bønder i og rundt Mannheim.
Kvaliteten kan sammenlignes med fersk tremasse
Essity har blitt enige om en lisens med eksklusive rettigheter med det USA-baserte selskapet Sustainable Fiber Technologies (SFT). Den globale avtalen vil gi Essity tilgang til SFTs Phoenix Process™, en teknologi som konverterer plantebaserte fornybare kilder til masse som er egnet for produksjon av papirprodukter.
Papir produsert med hvetehalm ved bruk av denne prosessen skal være like lyst, mykt og sterkt som tørkeprodukter fremstilt av fersk tremasse.
Mer bærekraftig
Å bruke hvetehalm har betydelige bærekraftige fordeler, inkludert en betydelig reduksjon i bruk av vann og energi.
– Prosessen vil gjøre det mulig for Essity å erstatte noe sertifisert ferskt trefiber med fornybar hvetehalm, sier Finn Pedersen, kommersiell direktør for profesjonell hygiene i Essity.
– Dette vil resultere i en miljømessig fordel, da prosessen bruker betydelig mindre vann og energi. I tillegg forvandler den et ubrukt landbruks-biprodukt til en skalerbar ny fiberkilde for papirprodukter.
Satser på et sirkulært samfunn
Det som er igjen etter at det produseres masse fra hvetehalmen, kan blant annet brukes til gjødsel og jordforbedring, et bærekraftig alternativ til petroleum som brukes i syntetiske produkter, samt konstruksjons- og industrielle tilsetningsstoffer.
Essitys ambisjon er å redusere det miljømessige fotavtrykket for sine produkter med 33 prosent innen 2030. I Essitys produksjon av papirprodukter pr. i dag kommer omtrent 60 prosent av massen fra ferske trefibre fra sertifiserte kilder og 40 prosent fra resirkulerte fibre.
Navnet «essity» er hentet fra ordene «essentials» og «necessities».
Er representert i ca. 150 land under varemerker som TENA og Tork.
Tork omfatter profesjonelle hygieneprodukter og -tjenester som dispensere, håndtørkepapir, toalettpapir, såpe, servietter og industri- og kjøkkenkluter.
Essity hadde i 2018 ca. 47 000 ansatte og en omsetning på ca. SEK 118,5 milliarder.