Det er ingen holdepunkter for å si at ulovlige direkteinnkjøp er beheftet med moralsk snusk. Men fordi det offentlige kjøper varer og tjenester for store årlige beløp, er det nødvendig med klare spilleregler for innkjøpene.
Ill.foto: Colourbox
Ulovlige direkteinnkjøp øker
KOFA opplever en stor økning i nye klagesaker om brudd på kunngjøringsplikten, såkalte ulovlige direkteinnkjøp. Nå har de laget en veiledning for å klage.
Klagenemnda for offentlige anskaffelser har laget en veiledning for hvem og hvordan man klager. De er utformet som en serie spørsmål og svar:
Hvem kan klage på ulovlige innkjøp?
Alle som vil, kan klage på et ulovlig direkteinnkjøp. Du trenger altså ikke være en potensiell leverandør for å klage. KOFA har eksempler på klager fra journalister, politikere, medlemmer i interesseorganisasjoner og andre.
Hva koster det å klage?
For at KOFA skal komme de ulovlige direkteinnkjøpene til livs, er klagegebyret lavere enn i andre typer saker. En klage med påstand om ulovlig direkteinnkjøp koster 1000 kroner. Fører saken fram, blir dette klagegebyret betalt tilbake.
Jeg fikk nettopp vite om det ulovlige direkteinnkjøpet selv om kontrakten ble inngått for lenge siden. Er det for seint å klage?
Siden de ulovlige direkteinnkjøpene kan være vanskelige å oppdage før det har gått en stund, er også fristen for å klage inn saken lengre enn i de rådgivende sakene – der er klagefristen 6 måneder fra kontrakten ble inngått, eller 6 måneder etter at oppdragsgiveren avlyste konkurransen. Ved ulovlige direkteinnkjøp kan du fremsette klager i opptil to år etter at kontrakten ble inngått.
Hva forventes av meg dersom jeg innklager et ulovlig direkteinnkjøp?
Som for alle saker som blir tatt inn for klagenemnda, er meningen at klageren skal klare seg uten hjelp fra advokat. Kravene til selve klagen er ikke store. Som et saksforberedende organ krever Klagenemndssekretariatet at du klargjør hvilke faktiske handlinger hos oppdragsgiveren som gjør at det er snakk om et ulovlig direkteinnkjøp. Dersom det kreves at saken blir bedre belyst, vil KOFA ta kontakt med den som har innklaget saken og be om ytterligere opplysninger.
Hvorfor kan ikke KOFA behandle saker som har kommet fram i media, selv om det ikke har innkommet en klage?
For å ta stilling til om oppdragsgiveren har gjort et ulovlig direkteinnkjøp, er KOFA avhengig av å få en klage. Klagenemnda har ikke tilsyndsmyndighet og kan derfor ikke ta opp en sak på eget initiativ, for eksempel når den ser at slike saker fremkommer i media.
For å behandle en sak om ulovlig direkteinnkjøp er KOFA derfor avhengig av at det finnes klagere som tør å stå fram med fullt navn på nettsidene deres.
Mer informasjon om hvordan du går fram for å klage, finner du på:
https://www.klagenemndssekretariatet.no/klagenemda-for-offentlige-anskaffelser-kofa/levere-klage
Kilde: Ulovlege direkte innkjøp
https://www.klagenemndssekretariatet.no/klagenemda-for-offentlige-anskaffelser-kofa/kofa-aktuelt/ulovlege-direkte-innkjop