Den tiden da alt gikk i samme «sluket», er forlengst forbi. Er du f.eks. driftsleder, bør du som minimum ha en viss innsikt i lovverket.
Ill.foto: Nytfoto / Colourbox
Hvilke lovkrav gjelder for avfallshåndtering?
Regelverket for avfallshåndtering er komplekst. Noen lover og forskrifter bør du imidlertid kjenne til uansett hvilken bransje virksomheten din tilhører.
Som avfallsprodusent er du nemlig ansvarlig for avfallet helt til det kommer fram til godkjent behandlingsanlegg.
Dette gjelder også hvis virksomheten din har en avtale med en ekstern avfallsaktør som håndterer avfallet. Det skriver Lin Sellevaag Nicolaysen i en blogg for Norsk Gjenvinning.
Tre viktige kravsett er blant annet Forurensningslovens paragraf 32 og Avfallsforskriftens paragraf 1 og paragraf 11.
Her er de viktigste kravene du bør være kjent med. For detaljert oversikt, sjekk NGs blogg.
Næringsavfall
Dette er alt avfall som oppstår både i private og offentlige virksomheter, og på institusjoner. Det er virksomhetens plikt å sørge for at avfallet blir levert til et godkjent behandlingsanlegg.
Farlig avfall
Farlig avfall er avfall som inneholder farlige stoffer. Blant kravene er at avfallet skal oppbevares forsvarlig, sikret for uvedkommende, og på en slik måte at det ikke kan føre til forurensning eller skade på mennesker eller dyr.
Det finnes også en deklarasjonsplikt og krav rundt transport. Og hvis din bedrift genererer mer enn én kilo farlig avfall i året, plikter du å levere avfallet minst en gang per år.
EE-avfall
EE-avfall er utrangerte elektriske og elektroniske produkter. Samme oppbevaringskrav som for farlig avfall. Skal merkes med overkrysset avfallsbeholder for å vise at de ikke skal kastes i vanlig restavfall.
Forhandlere av EE-produkter skal kunne ta imot retur fra næringsdrivende vederlagsfritt, men da under forutsetning av at de som leverer retur, kjøper tilsvarende mengde nye produkter. Kommunene kan kreve betaling for tjenesten.
Våtorganisk avfall
Våtorganisk avfall omfatter matavfall og avfall fra næringsmiddelindustri. Det er forbudt å deponere våtorganisk avfall. Derfor må du ha en sorteringsordning for dette.
Byggavfall
Her er det ofte snakk om store mengder farlig avfall, og gjerne mange forskjellige avfallstyper. I forbindelse med et byggeprosjekt krever regelverket at det skal utarbeides en avfallsplan. Det stilles strenge krav til kildesortering på en byggeplass.
Er det snakk om rivning og sanering, skal det også foretas en kartlegging av farlig avfall og en miljøsaneringsbeskrivelse.
——-
Husk også at gjenvinningsanlegg ikke lenger tar imot avfall i sorte søppelsekker – de er forbudt.
Kilde: Hvilke lovkrav gjelder for avfallshåndtering?
https://blogg.norskgjenvinning.no/hvilke-lovkrav-gjelder-for-avfallshandtering