Spa, dusjanlegg og bassenger, kan være utfordrende å rengjøre. Her får du tips.

Gode tips for spa-anlegg

Kvartsitt­skifer kan se elegant ut, men er som så mye annet i spa, en utfordring å rengjøre. Her får du gode råd.

Kvartsitt er motstandsdyktig mot mange ytre påvirkninger, men er sårbar for flekker og kan også ta til seg lukt. I en lengre artikkel med mange bilder, har produsenten Wetrok besøkt spa-anlegget 7132 Thermal Baths, som ligger i Vals i Sveits. Her er noen hovedpoeng:

Bassengnære områder

På gulvene mellom bassengene kjøres en vanlig gulvskrubbemaskin daglig. Det veksles mellom et sterkt surt renholdsmiddel og et alkalisk desinfeksjons-/renholdsmiddel for å fjerne lukt og kalkavsetninger.

Personalet må være svært forsiktige, slik at ikke en eneste dråpe rengjøringsmiddel havner i bassengene.

På veggene brukes det ikke kjemi over hodet. Her brukes høytrykksspyler der det er nødvendig.

Bassengene

I bassengene rengjøres det jevnlig, både daglig, ukentlig og annenhver uke, avhengig av vanntemperaturen. Disse tømmes og ved første tegn på algevekst og kalk, kjøres en singel-børste-maskin, skumsprøyte og høytrykksspyler.

Mye nattarbeid

Fordi spa-et bruker mange ulike rengjøringsmetoder og -midler, er det umulig å få tak i alle produktene fra én og samme leverandør.

De fleste produktene benyttes derimot i stort sett den samme tidsperioden, nemlig på natten. Anlegget har lange åpningstider og renholderne jobber mellom kl. 20.15 og 05.00. Men tre ganger i uken skyves det litt på tidene, slik at gjestene ved et tilstøtende hotell skal kunne ta nattbad.

Kvalitetssikring

Før gjestene kommer på morgenen, inspiseres kvaliteten på renholdet. Her sjekkes for alt fra kalk, hår, fett, alger og hudrester – alle avskygninger av løst og gjenstridig smuss. Vanntemperaturer på mellom 32 og 36 grader skaper sammen med høy luftfuktighet en god grobunn for bakterievekst. Renholderne fører derfor en konstant kamp mot dette.

Andre utfordringer er høye besøkstall, følsomme overflater og det å skulle unngå glatte gulvflater.

Dusjsonene

I dusjene er det brukt svarte terrazzo-lignende betongfliser. For å fjerne dusjgele, shampoo og annet, brukes en trykksatt sprøyte med alkalisk skum. Først fuktes veggene, deretter sprøtes det på skum fra bunn til topp. Retningen er viktig: Hvis skummet påføres før vannet,er det risiko for at skittent vann renner nedover en tørr flate og etterlater seg merker. Til slutt renses dusjene fra topp til bunn med vann.

Lakkerte flater

I omkledningsrommene er én utfordring fingeravtrykk og fett på garderobeskapene. Skapene har dører av lakkert mahogny og det er viktig å velge riktig rengjøringsprodukt.

På lakkerte flater brukes aldri alkoholbaserte rengjøringsmidler. I stedet brukes mikrofiberklut og et overflatemiddel.

Støvfritt renhold

Noe av det siste renholder tar før arbeidsdagen (natten) er omme, er behandlingsrommene. Her er det viktig at renholdet ikke virvler opp støv.

Dette renholderne tas av de spa-ansatte som utfører de kosmetiske behandlingen på dagtid. Her brukes en Masslinn-klut på moppestativ. Dette er en oljeimpregnert engangs støvklut som er god på å absorbere støv uten å virvle opp. De etterlater seg en blank oljefilm og resultatet påvirkes heller ikke så mye av om det finnes vanndråper på den aktuelle flaten.

Først fjernes støv fra sidekantene i rommet og under møblene. Deretter tas gulvet i sveipende bevegelser, der renholderen jobber seg fra innerst i rommet og ender opp ved utgangsdøren, på samme måte som man maler gulv. Kluter gjenbrukes aldri fra ett rom til et annet, for ikke å spre bakterier mellom rommene. Deretter kastes engangsklutene.

Kilde: Cleaning at the thermal baths

https://www.wetrok.ch/magazine/en/reinigung-in-der-therme/

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS