LionsBot vant hovedprisen i Amsterdam Innovation Award 2020 for sin LeoBot-familie av rengjøringsroboter. På TV-skjermen nede til høyre Dylan Tetzner fra LionsBot og på skjermen nede til venstre juryleder Michelle Marshall.

LionsBot vant i Amsterdam

Robot­familien LeoBot stakk av med den gjeveste prisen under Amsterdam Inno­vation Awards, mens Tork / Essity fikk publikums­prisen for et opplærings­system for håndvask.

Publisert

Renholdsmessen Interclean skulle vært avholdt i Amsterdam 12.-15. mai 2020, men ble utsatt og har gått som webinar i dagene 3.-6. november.

Den gang ble vinnerne innenfor hver kategori kunngjort. LeoBot-familien fra LionsBot fikk prisen innenfor kategorien Machines, VacuTronic fra Hermes Fassadenreinigung i kategorien

Equipment, Detergents & Washroom, ToolSense fra ToolSense i kategorien E-cleaning og Tork Virtual Reality Clean Hands Training fra Essity i kategorien Related Products / Services.

Hovedvinneren

LionsBot holder til i Singapore og har utviklet en familie rengjøringsroboter kalt LeoBot.

– Den største innovasjonen er hvordan renholderens kan frigjøres. Renholderen trenger ikke være i samme lokalet som roboten, sier Dylan Tetzner hos produsenten

Blant andre fordeler er at robotene kan rengjøre tett inntil hindringer og der mennesker beveger seg. Videre er de koblet til en nettsky, slik at en FM-leder i prinsippet kan styre flere roboter til å samvirke i det aktuelle lokaler.

Tetzner kan også fortelle at de har gitt robotene et slags menneskelig utseende for å gjøre det lettere for renholderne å relatere seg til dem som en medarbeider, der tradisjonelle maskiner i noen grad kanskje kan skape en avstand.

Og på spørsmål om de etter hvert vil tilby mindre roboter enn de som er på markedet i dag, svarer han:

– Yes, we have many robots that are coming up.

Publikumsvinneren

Intercleans Rob den Hertog kunne opplyste at nesten 700 stemte inn sin favoritt. Her ble Essity en klar vinner med 55 prosent av stemmene.

.

Tork / Essity vant publikumsprisen for å ha et VR-system for opplæring i håndhygiene. Jenny Logenius representerte selskapet under overrekkelsen (innfelt). I studio sees Intercleans Frank du Mosch til venstre og Rob den Hertog til høyre.

.

Publikumsprisen gikk altså til Tork Virtual Reality Clean Hands Training fra Essity. Dette er en interaktiv VR-simulering i håndhygiene, til bruk i f.eks. opplæring, og som gir tilbakemelding om du vasker hendene godt nok. Dette kan jo lyde banalt, men er en utfordring både i helsevesenet og andre steder.

Jenny Logenius fra Essity opplyste at helsearbeidere bør vaske hendene i 60 sekunder, mens vi andre minst bør vaske dem i 30 sekunder. Det bør også gjøres systematisk, slik at man får vasket overalt på hendene.

– Vi snakket med flere sykehus, og de hadde sin utfordringer med opplæring. Noen syntes det var kjedelig eller tok for mye tid, og opplæringen var ikke alltid lett å få til.

– Vi undersøkte videre, og fant at dette var et utfordring i mange land. Så hvordan gjøre håndvask mer inspirerende? Vi gjorde litt som jagerflyvere, som tester i kontrollerte omgivelser før de går opp i flyet.

Derfor utviklet Tork et verktøy, særlig for sykehusene men også for andre, som gir deg tilbakemelding på håndhygienen.

Juryen

Michelle Marshall, til daglig redaktør i renholdsbladet European Cleaning Journal, var juryens leder. Hun forteller at det var en vanskelig avgjørelse, siden hver kategorivinner var så sterk, og fordi de representerte så ulike deler av bransjen.

– Som vinner har vi valgt den vi tror kan gjøre den største endringen i bransjen. Særlig er LeoBot-familien et interessant eksempel på hvordan mennesker kan samvirke med roboter, sier hun.

De to andre

Hermes Fassadenreinigung har utviklet en løsning som samler opp skittenvannet etter fasaderenhold. Avhengig av grunnforholdene fjernes ulik mengde vann, men typisk blir nær 100 prosent samles opp. Innovasjonen kom etter at ulike kunder hadde bemerket vannsøl på bygning, stein, asfalt, gress og beplantning.

ToolSense har bygget et digitalt system rundt en kjerne, i praksis en liten boks som kan integreres i alle typer maskiner du har. Dermed skal du kunne digitalisere maskinparken helt uavhengig av merke. Systemet holder styr på hvor maskinene er, og ved bruk av kunstig intelligens skal det kunne effektivisere og koordinere maskinbruken.

Mer om de nominerte

Se tidligere omtale på Renholdsnytt: Vinnerne i Amsterdam

https://renholdsnytt.no/2020-interclean-mai-2020/vinnerne-i-amsterdam/606420

Interclean

Messe som ble etablert i Amsterdam i 1967. Den organiseres av RAI Amsterdam. For mer informasjon: www.intercleanshow.com

Kilde: Webinar fra Interclean

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS