For Oslo Universitetssykehus har koronautbruddet i liten grad endret på renholdsrutinene, siden disse har vært på plass lenge. Men det er, blant annet, innført hyppigere renhold.
Trond Erik Hillestad
OUS: Lenge forberedt
Oslo Universitetssykehus har bl.a. innført hyppigere renhold av berøringspunkter og selvsagt gjennomført et grundig smitterenhold der det har vært koronasmitte.
Renholdsnytt har spurt ulike norske virksomheter i ulike bransjer, der en fellesnevner er at mange mennesker ferdes, om de har iverksatt ekstra renhold for å begrense spredningen av det nye koronaviruset.
Hyppig berørte flater
I hverdagen støter vi på mange gjenstander som berøres hyppig og av mange mennesker.
Eksempler er dørvridere, vannkraner, trykkskjermer, bankterminaler, billettautomater, handlevogner, heisknapper, håndtak på buss og tog, rekkverk, håndløpere langs rulletrapper, fjernkontroller og annet.
I følge Folkehelseinstituttet kan det nye koronaviruset overføres mellom mennesker blant annet ved at viruset har blitt overført til inventar / gjenstander gjennom nys / host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.
Godt renhold av slike gjenstander kan dermed bidra til å begrense spredningen av viruset
Sykehusene har selvsagt lenge hatt et bredt spekter av renholdsrutiner på plass for å hindre smitte av bakterier og virus. Hva er endret siden koronautbruddet ble et faktum?
I en travel hverdag har vi fått dette svaret fra Katrina Chamberlain, Kommunikasjonsrådgiver OSS, Oslo Sykehusservice:
– Kort kan vi si at vi har ekstra fokus på renhold av berøringspunkter og basale smittevernrutiner. Vi har også økt tilgjengeligheten på renhold for å sikre en god pasientflyt.
– I tillegg har vi hatt grundig smitterenhold for å klargjøre lokaler hvor det har vært koronasmitte.
– Oppsummert kan vi si at vi ikke har endret selve rutinene for rengjøring av hyppige berørte gjenstander, men at vi har økt hyppigheten av renhold på berøringspunkter.
——-
Oslo Universitetssykehus har rundt 23 000 ansatte. Pr. 15/3-2020 var 1081 ansatte i karantene og 14 ansatte var bekreftet smittet med Covid-19. 5 pasienter var innlagt med Covid-19.
Ifølge Wikipedia er sykehuset det største i Europa og det nest største i verden, målt etter antall ansatte.