Et viktig funn er at god håndtering av eldre arbeidstakere i omstillinger ser ut til å avhenge av god og bevisst personalledelse.Ill.: Visual Generation, Colourbox
Er det plass for seniorene?
En ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet handler om hvordan arbeidstakere over 55 år håndteres i omstillinger.
Særlig fokuseres det på rekrutteringspraksis, hvordan arbeidsgivere følger opp kompetansetiltak og utviklingsmuligheter, og ulike sider ved nedbemanning.
Annonse
Rapporten baserer seg litteraturstudier, intervjuer i 21 virksomheter i offentlig og privat sektor, og surveydata som er hentet fra Norsk Seniorpolitisk Barometer (2019, 2020, 2021), survey om «affektiv alderisme» (2020), Medbestemmelsesbarometer (2017 og 2018), og YS Arbeidslivsbarometer (2016 og 2021).
Blant viktige funn er at god håndtering av eldre arbeidstakere i omstillinger ser ut til å avhenge av god og bevisst personalledelse, formaliserte rekrutteringsprosesser og systematisk kompetansearbeid som ikke skiller på alder.
Blant mer kritiske funn i rapporten er at en del virksomheter som opplever omstillingspress, velger å tilby frivillige sluttordninger på en måte som kan føre til at eldre arbeidstakere opplever press for å gå av tidlig.
Studien er utarbeidet av Anders Underthun, Anne Grethe Solberg, Arild H. Steen, Elin Moen Dahl og Per Erik Solem og publisert av Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet – storbyuniversitetet