Renholdsyrket medfører eksponering overfor mikrofiber, vann og/eller rengjøringsmidler. Samtlige kan fremkalle helseproblemer i større eller mindre grad. For kjemiske produkter er det viktig å sette seg inn i sikkerhetsdatabladene og ta forholdsregler ved bruk.Ill.foto: Colourbox
Hva er et sikkerhetsdatablad?
Erfaring viser at mange unnlater å bruke databladene sine aktivt. Der finnes viktig informasjon for dem som bruker kjemikalier med potensielt farlige egenskaper.
Alle stoffer og stoffblandinger til yrkesmessig bruk som har miljøskadelige, eksplosive, helse- eller brannfarlige egenskaper skal ha et sikkerhetsdatablad. Men hva innebærer det egentlig?
Annonse
I en nylig blogg hos avfallshåndteringsbedriften Norsk Gjenvinning har Camilla Ormset fra Kiwa samlet informasjon om sikkerhetsdatablader. Her er et utdrag:
Alle virksomheter som jobber med produkter som har farlige eller skadelige egenskaper, er pålagt å ha sikkerhetsdatablader (SDS) for hvert enkelt produkt.
Hensikten er å sikre lovlig og trygg bruk for dem som jobber med kjemikalier. Dette inkluderer også avfallshåndteringen.
Databladene inneholder informasjon om blant annet farlige egenskaper og anbefalte vernetiltak ved bruk.
Databladene skal ha norsk tekst og være tydelig merket med dato for når det er utarbeidet og hvem som har gjort det.
Samlingen av alle sikkerhetsdatabladene utgjør et stoffkartotek.
Arbeidstaker: plikter å gjøre seg kjent med kartoteket og følge gitte rutiner.
Arbeidsgiver: er ansvarlig for at det finnes tilfredsstillende dokumentasjon om kjemikaliene i virksomheten.
Arbeidsgiver: skal sørge for at alle arbeidstakere vet hvordan de får tilgang til stoffkartoteket – og hvordan de skal bruke det.
Leverandøren: er ansvarlig for at det følger et sikkerhetsdatablad med produktet. Det er ikke tilstrekkelig at leverandøren legger sikkerhetsdatabladet på sin hjemmeside. Man kan sende en lenke, men det skal ikke være noe mellomledd, som for eksempel via en nettside.
Sikkerhetsdatablader skal være gratis og gjøres tilgjengelig for mottakeren på papir eller elektronisk. Både leverandør og arbeidsgiver skal ha rutiner som sikrer at all informasjon blir kontrollert og oppdatert med jevne mellomrom.
Du finner mer informasjon hos Norsk Gjenvinning på linken nedenfor. Også Arbeidstilsynets temaside og Miljødirektoratet har mye utfyllende og nyttig informasjon, sistnevnte kanskje noe mer myntet på leverandører.
Camilla Ormset Castro jobber som salgsansvarlig for kjemiavdelingen hos Kiwa TI, der hun blant annet gir råd rundt kjemikaliespørsmål, sikkerhetsdatablader og stoffkartotek.
.
Databladenes innhold
Sikkerhetsdatabladene skal inneholde 16 obligatoriske punkt:
Identifikasjon av stoffet / stoffblandingen og av selskapet / foretaket