Nei, kommunene er slett ikke like ulike som epler og bananer, mener Terje Dalgård. Når vi nå for alvor står foran å digitalisere eiendomsdriften, er det viktig at ikke hver og én finner opp kruttet på nytt.
Ill.foto: Colourbox
Ingen kommune er «spesiell»
Hvorfor er ikke kommunene enda bedre til å lære av hverandre, når det kommer til digitalisering og standardisering?
Spørsmålet stilles av Terje Dalgård, eiendomsdirektør i Rælingen kommune, i siste utgave av tidsskriftet Kommunalteknikk fra Norsk Kommunalteknisk Forening (han innlegg kan leses i sin helhet ved å følge nevnte link).
Han mener at alle jobber i offentlig forvaltning har et fenomenalt utgangspunkt for samarbeid.
De har det samme samfunnsoppdraget og målgruppene er definert slik at kommunene ikke konkurrerer om kundene. Likevel så hører man litt for ofte at den og den metoden ikke passer for hvordan vi gjør det.
Rett nok vil forutsetningene for gjennomføring alltid være litt forskjellig, og det vil alltid være behov for forskjellig prioritering fra en kommune til en annen. Likevel er oppdraget likt for alle kommuner.
NKF har 11 regionale nettverk som samler renholdsledere i kommunene
Digitale stordata
Et hovedpoeng fra Dalgård er at kommunene må ta i bruk digitale hjelpemidler slik at de i fremtiden kan gjøre de samme arbeidsoppgaver med mindre økonomiske ressurser og klimagassutslipp enn de gjør i dag.
De må også bruke stordata i større grad, slik at de kan nyttiggjøre maskiner til å lage bedre beslutningsgrunnlag når de skal ta sine valg.
Imildertid er det ikke å jobbe smartere hvis alle lager digitale systemer som er spesialtilpasset hver enkelt kommune.
Standardisering
Han trekker også fram nødvendigheten av standardisere hvordan vi jobber, på riktig nivå.
Hvis vi har overordnede prosessbeskrivelser som kan repeteres fra gang til gang, kan vi evaluere egen gjennomføring, og dermed kontinuerlig forbedre oss, skriver han.
Dette er et kjent tema for de fleste, og noe mange arbeider med. Men, skriver Dalgård, vi må bort fra tankesettet om at «vi er så spesielle at vi må gjøre det helt på vår egen måte». Det blir ikke engang som å sammenligne epler og bananer, det blir som å sammenligne epler og pannekaker, mener han.
Kilde: Den spesielle kommunen
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.
Bestill abonnement
Last ned bladet
Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på