Utenfor nærsonen til en annen person er ventilasjon det viktigste tiltaket for å hindre at vi puste inn smittestoffer innendørs. Derfor vil man neppe være særlig tryggere med fire meter avstand til smittekilden enn to. Her et utsug for inneluftIll.foto Colourbox
Gode tips om ventilasjon og Covid-19
Inneklimaspesialist Sverre Bjørn Holøs ved SINTEF har gjennomgått det vi i dag vet om smitteveier, ventilasjon, utlufting, luftrensing og innendørs smitterisiko.
På litteraturdatabasen PubMed er det i dag listet opp mer enn 140 000 artikler om Covid-19. Selv om bare en brøkdel av dette relevant for ventilasjon og inneklima, begynner vi i dag å få mye bedre kunnskap om Covid-19 og inneklima, skriver han.
Annonse
Sverre Bjørn Holøs er seniorforsker ved SINTEF og understreker at han ikke forsker aktivt på problemstillingene, men at han har gått gjennom en del av den kunnskapen som nå finnes. Han skriver i en blogg hos SINTEF at det har tilkommet mye kunnskap i løpet av pandemien.
Kortversjonen av ny lærdom er:
Ventiler så godt som mulig. Sommerstid er det ingen grunn til å være beskjeden med ventileringen.
Vinterstid kan det tas hensyn til oppvarming, tørr luft og utendørs luftforurensning og unngå omluft.
Sørg for ventilering minst to timer før rom tas i bruk, og bruk temperaturstyring og varmegjenvinning som vanlig.
Dersom behovsstyringen kobles ut, slik noen har anbefalt, vil lufta følge letteste rute, og noen rom kan få lite luft. Det er derfor viktig at man ikke kobler ut behovsstyringen av disse anleggene, men heller endrer settpunkt slik at luftmengdene raskt økes når rom tas i bruk.
Ventilasjon er lurt, luftrensing kan bidra. Hovedregelen er altså at ventilasjon ikke erstatter avstand, og at avstand ikke erstatter ventilasjon.
Dobbel avstand er ikke dobbelt så trygt.
Bruk munnbind dersom det ikke er mulig å holde avstand.
Nå har vi beviset: Du skal holde deg hjemme om du er syk. Den beste måten å unngå forurenset inneluft på er alltid å holde forurensningskilden unna, og hvis du er smittet er det du som er forurensningskilde.
Holøs' innlegg er langlesing som sterkt kan anbefales. Se link under: