Når kommer humanoidene?

Plutselig var de der. De små gulvvaske­robotene som vi i Norge har ønsket oss så lenge.

Denne lederen sto på trykk i Renholdsnytt nr. 3/2022 (oversikt over utgaven):

.

Under renholds­messen i Amsterdam talte jeg iallfall fem ulike produsenter av slike – de fleste lave nok til å kunne navigere innunder et skrivebord. Alle med røtter i Asia.

Asiatene er flinke med programvare og kunstig intelligens, og de har en egen evne til raskt å bevege seg fra forsknings­stadier til salgbare produkter.

Stadig flere satser nå på kombi­maskiner som kan utføre flere av funksjonene feie, skrubbe, moppe, støvsuge og spraye.

Messen viste oss dessuten at robotene blir smartere. De har allerede kameraer for å navigere, så det er bare en naturlig forlengelse at de programmeres til selv å finne rommets avgrensninger. Et neste skritt nå, kan være å parkere hjulene.

Spekulativt? Det skjer iallfall ganske mye i kulissene.

Ett eksempel er SoftBank, en av verdens største investerings­banker, som teamer seg med en rekke selskap.

Allerede i 2015 kjøpte de seg inn i BrainCorp, som produserer selvkjørings­løsninger. I 2021 inngikk de globalt partnerskap med Avalon SteriTech (biotek og desinfeksjon), Keenon Robotics (serverings­roboter) og Gausium (av rengjørings­roboter), og nå i 2022 med UnaBiz i 2022 (IoT-leverandør).

SoftBank står ikke bare bak robot­støvsugeren Whiz, men også også de humanoide robotene Pepper og den tobeinte NAO. De to sistnevnte er dels laget for under­holdning og er ikke så spennende for vår bransje. Det kan det raskt bli endringer på, for SoftBank er åpenbart interessert i å hente ut synergi­effekter fra alt de har kjøpt seg inn i.

Og de er på ingen måte alene.

I fjor tok Dyson patenter som tyder på at de jobber med en (liten) robot­støvsuger som kan gå i trapper. Selskapet sier dessuten at de forsker på ymse robotarmer som kan støvsuge stoler, rydde vekk leker og oppvask, samt dekke på et bord.

Da kan Altan Robotech hak kommet vel så langt. Allerede i 2019 begynte de å selge Giddel. En liten robotarm som festes bakpå toalett­ringen og rengjør nedi do. Prisen er 400 dollar.

I 2021 annonserte Tesla at de jobber med en humanoide som skal gå på to bein blant mennesker.

Tobeinte roboter, ja. I år er det fem år siden Boston Dynamics demonstrerte at deres digre robot Atlas kunne hoppe baklengs salto. Fortrinnsvis ikke blant mennesker. Og ikke spesielt nyttig i renholds­bransjen.

Da er deres firbeinte robothund Spot mer interessant. Denne er de facto i salg (siden 2020), kan gå i trapper og ble raskt satt i drift ute i Nordsjøen for å inspisere steder som mennesker ikke ønsker å være. Var du på konferansen til Norsk Kommunal­teknisk Forening i fjor, kunne du forresten se den der. Om ikke annet, så viser metall­bikkja oss at det er ganske mye som er mulig nå.

Det er alltid moro å spekulere. Jeg mener historien har vist oss at når asiatene først satser, kan ting gå raskt.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS