Gruppen fotografert i et toalettrom
Janne Lone (i grønn genser) og noen av de andre av vårens FM-emnestudenter er her på studie­besøk hos Departe­mentenes sikkerhets- og service­organisasjon (DSS). Fra venstre: Bjarte Nygård (DSS), Cathrin Hansen Jakobsen, Kristoffer Marcussen, Monica Nicholls, Janne Lone, Melissa Pettersen og Paulo Ruvina (DSS).

Flott perspektiv på renholdsfaget

Janne Lone, som til daglig jobber i Fagrent i Tromsø kommune, er én av studentene på vårens FM-emne ved OsloMet. Hun trekker særlig fram det å få et større overblikk, som en fordel ved emnet.

Publisert

– Det har vært veldig fint å få se renholdsfaget i en større sammenheng, som en del av FM-bransjen. Få se prosess­tankegangen som er nødvendig for å levere de ulike FM-tjenestene, og hva som ligger bak alt det som gjøres av støtte­funksjoner. FM er jo et stort felt, der renhold inngår som én disiplin, sier hun.

Stimulerer til refleksjon

Lone er avdelings­leder for en av avdelingene i Fagrent, og har personalansvar for 29 ansatte. Jobben omfatter alt fra daglig drift til oppfølging av leveranser, dialog med tjeneste­mottakere, økonomi rundt investeringer og anskaffelse av maskiner og utstyr.

Selv om hun er i fulltidsjobb, har hun valgt å studere begge de to enkelt­emnene som i dag tilbys av Handelshøyskolen ved OsloMet, først «FM i organisasjoner i fjor høst» og «Pedagogisk ledelse og ressurs­utvikling innenfor FM» denne våren.

– Vårens emne hjelper meg til refleksjon rundt min egen rolle. Til å komme litt ut av mitt daglige virke og opparbeidede mønstre. Bevisstgjøring rundt hvilket verdigrunnlag jeg som leder har, og hvordan det påvirker kommunikasjon med medarbeidere, er verdifullt å ha med seg både ved opplæring av nyansatte og videreutvikling av ansatte.

– Det hjelper meg også til å være mer våken for hvordan vi kan drive vår egen tjeneste fremover, med tanke på faktorer som bærekraft, teknologi og digitalisering. Det er viktig at også vår bransje henger med i utviklingen, og at vi ser og forstår verdien av strategisk kompetanse­styring i tiden som kommer.

Les også: Godt i gang ved OsloMet (om vårens FM-emne, Renholdsnytt.no 27/2-24)

Givende samlinger

Selv om mye av undervisningen foregår digitalt ved hjelp av Zoom, er det enkelte fysiske samlinger i Oslo. Reiseveien mellom Tromsø og Oslo ser hun ikke som noe problem.

– Den har egentlig ikke så mye å si, flyturen tar under 2 timer. Jeg har prioritert å delta på de fysiske samlingene for å få mest mulig ut av under­visningen. Med litt planlegging og tilpasning i arbeids­hverdagen har ikke dette vært så vanskelig å få til.

– Det har vært fint å treffe de andre studentene på emnet. Vi har også vært på flere studiebesøk, og det er nyttig å få se hvordan FM-faget utøves i praksis.

Studerer også på kveldstid

Arbeidsmengden på jobben er uforandret siden før hun begynte på FM-emnene. Det går likevel greit å få kabalen til å gå opp.

– Det handler om å rydde litt i arbeids­hverdagen. Det er under­visning hver fredag. Da har jeg hjemme­kontor og deltar på Zoom. Det hele blir en kombinasjon av jobb og studium. Det er flott at arbeids­giver har lagt til rette på denne måten.

Hun poengterer at vårens emne med sine 15 studiepoeng, oppleves som såpass omfattende at det ikke er nok å bruke bare den ene dagen i uken på studiet, og at hun i tillegg må gjøre en del på fritiden.

– Akkurat nå jobber vi med en gruppe­oppgave. Selv om vi i gruppen har forskjellig bakgrunn, møter vi mange av de samme utfordringene i hverdagen, vi kan dele erfaringer og sammen løse ting.

Praktisk orientert

Janne Lone har vært avdelings­leder de siste 11 årene. Hun begynte som renholder i Fagrent i 2004, og har siden da vært ledende renholder, tatt fagbrev, vært sensor i prøvenemnd, team­koordinator og tatt en del relevante kurs. Hun setter pris på at den undervisnings­formen som brukes, er problem­orientert.

– Vi utfordres til å reflektere og i størst mulig grad overføre til vårt eget virke. Jeg mener jo at jeg får mye igjen for innsatsen. Så er utfordringen å ta det med seg inn i det jeg skal holde på med i min arbeids­hverdag videre.

Avslutningsvis ser hun et behov for at viktigheten av FM-faget bør komme mer fram:

– FM skal tilrettelegge for god kjerne­virksomhet og også en bedre livskvalitet, så det er et stort og ansvars­fullt felt. Det er viktig at FM-fagets betydning blir belyst i større grad i samfunnet.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS