Kvamsø ved produksjonsutstyr
Mats Kvamsø og selskapet OrboTech Norway begynte tidligere i år å importere Tersanos vann­produkter til Norge via OrboTech Group. Fra før importeres Tersano-produktene også av selskapene Cleanzone og BOSS Europe.

Satser på stabilisert ozonvann

OrboTech kjøpte seg inn i MK Salg tidligere i år, og ett av produktene de har stor tro på, er ozonvannet Tersano SAO. Det skal ha både rengjørende og desinfiserende egenskaper i ett.

Korreksjoner 25/9-2024 og 3/10-2024:

I teksten under hovedbildet fremkom det at OrboTech Norway nå har det norske agenturet på Tersano. Siden ordet agentur står i bestemt form, kan det oppfattes som at det foreligger en enerett på å importere Tersano-produkter.

Dette er ikke korrekt og må presiseres. Hos produsenten Tersano får Renholdsnytt opplyst at de norske selskapene Cleanzone AS og BOSS Europe AS er offisielle distributører i Norge.

OrboTech Group har for øvrig alltid vært distributør for Tersano i Sverige og Finland. OrboTech Norway opplyser at de nå selger Tersano-produkter i Norge, etter at OrboTech Sweden kjøpte seg inn i norske MK Salg tidligere i år, og sistnevnte endret navn til OrboTech Norway.

Bildeteksten er justert tilsvarende. I tillegg er det behov for å justere artikkelens innledning:

 

Ozonvannet er ikke nytt i Norge, men det har nok hatt litt begrenset utbredelse, fordi det svenske mor­selskapet har ønsket å bygge opp produktet i hjemme­markedet først.  Denne setningen strykes, da ozonvannet har vært solgt i Norge i rundt ti år.

Følgende setning  I begge land har mantraet lenge vært å rengjøre kjemikalie­fritt, og mye kan jo oppnås med en fuktet mikro­fiber­klut. erstattes av: I Norge og Sverige har mantraet lenge vært å rengjøre kjemikalie­fritt, og mye kan jo oppnås med en fuktet mikro­fiber­klut.

Følgende setning  Derimot synes Sverige å ligge et hestehode foran Norge på å forbehandle kranvann slik at det får noen av de egenskapene man oppnår med rengjørings­midler. erstattes av: Det finnes imidlertid flere metoder for å forbehandle kranvann slik at det får noen av de egenskapene man oppnår med rengjørings­midler.

Resten av artikkelen er uendret:

 

Tersano SAO er én slik vann-variant. Den kan produseres ute på bruker­stedet. Ozonvannet skal faktisk ha bedre desinfiserende effekt enn klor, og samtidig være like skånsomt som vanlig springvann.

– Dermed kan du desinfisere uten å måtte bruke miljø­farlige kjemikalier, sier Mats Kvamsø, daglig leder i OrboTech Norway (tidligere MK Salg).

– Vanlig kranvann inneholder kalk, salter og mineraler. Drikker vi det, synes vi det smaker godt. Men tar vi det på et vindu og venter 10 minutter til det tørker, blir det tørkeflekker, sier han.

Heller ikke ozonvannet deres er 100 prosent fritt for partikler, men likevel så rent at det ikke skal etterlate seg skjolder.

Desinfiserende effekt

Han opplyser at ozonvannet kan sprayes på en hvilken som helst overflate.

– Ozonet er bundet til vann­molekylene ved påføring. Når vannet fordamper, ligger det fortsatt ozon igjen på flaten og uskadelig­gjør bakterier og virus. Ozonet omdannes etter hvert til vanlige oksygen­molekyler.

Fremstilles på stedet

Anton Johansson, som er operativ sjef (COO) for mor­selskapet OrboTech Group, opplyser at ozon­vannet enkelt kan lages ute på brukerstedet. Han forklarer prosessen:

Produktbilde
Ozonvannet Tersano SAO kan fylles på flaske eller dunk, men det er også mulig å få det i en transportabel «miniversjon» basert på en ampull.

– Tersano har et forfilter som filtrerer bort salt og kalk, slik at man får omtrent samme vann­kvalitet uansett hvor i Norge og Sverige man er. Videre spaltes oksygen­molekyler (O2) fra luften og omdannes til ozon (O3). Ozonet binder seg til inn­kommende vann (H2O), derav det fulle produktnavnet Tersano SAO, etter «stabilized aqueous ozone».

Ifølge Johansson får man en konsentrasjon på ca. 1,5 ppm ozon i vannet, fem ganger mer enn de 0,3 ppm ozon som anses som nødvendig for å drepe virus og bakterier.

Tersano-vannet er funnet virksomt mot E.coli, Staphylo­coccus aureus, Listeria mono­cytogenes, murint korona­virus, influensa A-virus, meslingvirus, bakteriofag F2, E.faecalis, Candida albican (gjærsopp) og Aspergillus niger (mugg), for å nevne noe.

Går tilbake til naturen

Ozonvannet som fremstilles, kan fylles i en vaske­maskin eller fylles på småflasker og brukes til ulike renholds­oppgaver. Hvis ikke hele småflasken brukes, vil ozonet med tiden gå tilbake til O2, og ozon­vannet vil bli til normalt vann.

Ozonvannet sies derfor å ha desinfiserende effekt som er begrenset til inntil 24 timer etter frem­stillingen. Ordinært renhold (uten desinfisering) kan utføres i inntil 6 dager etter fremstilling. Ozonvannet holder ca. pH 5 til å begynne med og blir nøytralt etter hvert.

Produktbilde
Her ses Tersano SAO brukt i et vaskeri, der det forsyner en vaskemaskin med ozonvannet.

Har få begrensninger

Mats Kvamsø opplever å få gode tilbake­meldinger fra kundene.

– De er spesielt fornøyd med rengjøringen av berørings­punkter, børstet stål, glass og speil, siden ozonvannet ikke etterlater seg noen hinne og dessuten gjør det vanskelig for partiklene å feste seg etterpå. For eksempel i heiser, kantiner og salatbarer – som ofte har mye stål og glass – er det veldig enkelt for renholderen å rengjøre uten måtte å ha med seg mye utstyr.

Ozonvannet har likevel noen begrensninger. Kvamsø trekker fram hurtigmat og tungindustri som eksempler der du kanskje behøver noe mer.

– Har du et sted med veldig mye fett, som i et hurtigmat­kjøkken, kan du gjerne bruke grovrent eller et alkalisk rengjørings­middel. Samtidig har vi fått gode tilbake­meldinger på Tersano brukt i matlagings­området i kantiner og bensin­stasjoner. Mange bensin­stasjoner har faktisk gått fra 3-4 produkter til kun å bruke Tersano.

– Har du mye kalk og avleiringer, trenger du iblant et surt middel med pH på 3-4. Nede i en toalettskål finnes det allerede vanlig vann. Heller du i Tersano, tynnes det ut, slik at du kanskje vil trenge et tradisjonelt middel. Men innenfor hotell, skole, barnehage, kontor og til det aller meste, kommer du veldig langt med kun Tersano.

Kan kjøpes eller leies

Overfor norske kunder satser Mats Kvamsø på å tilby både eie og leie av produksjons­utstyret. I Sverige velger de fleste leie. Anton Johansson utdyper at OrboTech da installerer utstyret, lærer opp personalet, følger opp om det trenges, bytter filtre og tar hånd om hele prosessen.

– Det vi ofte ser, er at små bedrifter gjerne har ett lite anlegg på det sentrale kontoret, der renholderne tar med seg flasker rundt til brukerstedene. De store FM-bedriftene har gjerne anlegg som er installert ute hos kundene.

Han legger til at det finnes flere aspekter enn kun økonomien:

– Det handler også om hvordan vi skal kunne øke kvaliteten på renholdet og redusere risikoen for feil.

Vann i mange varianter

Stabilisert ozonvann er ikke den eneste typen mani­pulert vann på markedet. Anton Johansson fra OrboTech Group belyser forskjellene.

– Ultrarent vann er et begrep som brukes mye for fasade- og vindus­renhold. Det finnes ulike typer, og også frem­stillingen kan variere. For eksempel kan man filtrere vannet ved hjelp av granulater eller benytte omvendt osmose [separasjon av stoffer gjennom en membran, red.anm.]. Mengden forbruks­vann og spillvann kan også variere.

– En annen type vann er ECA-vann, etter «electrochemically activated». Her benytter man salt og elektrisitet for å lage en sur løsning. Resultatet er det naturlige desinfiserende middelet hypoklorsyre.

– Så har man z-vann, der en maskin produserer et veldig basisk middel, ofte med pH 12-13.

– Og til slutt altså Tersanos stabiliserte ozonvann, som er egnet der du ønsker renhold og i tillegg bakterie­drepende egenskaper.

 

 

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS