Tegning av en 'snakkeboble'
Er du flink nok – i detaljerte ordelag – til å rose alle som utøver renholdsfaget?

Satte ballen i riktig hjørne

Lederartikkel: Er vi flinke nok til det? Og ofte nok? Til virkelig å se de utøvende krefter og fortelle i klare ordelag hvilken viktig jobb de gjør.

Publisert

Om svarene er ja eller nei eller noe midt i mellom, så er det alltid fint å stoppe opp og reflektere litt i hverdagen. Jeg synes Clara Gram Gjesdal, vise­administrerende direktør i Helse Bergen, uttrykte seg treffende under årets sykehus­seminar for renholds­ledere.

Hun er nest­leder for rundt 14 000 ansatte. Nær 350 av dem jobber med renhold eller renholds­ledelse, og Gjesdal var dundrende klar på renholdets betydning for hele organisasjonen. Sykehuset hadde om lag 1 million pasient­møter i 2023. Samtlige var helt sikkert opptatt av hvilken service de fikk. Av legen de traff, av syke­pleierne de møtte og av renholdet. Alt er med på å gi et total­inntrykk.

– Dere gjør et kjempe­viktig arbeid, der dere som fagfolk har fokus på effektivitet, riktig kvalitet, godkjente prosedyrer, fastsatte frekvenser, miljø­vennlig kjemi, pasient­sikkerhet og smittevern, og ikke minst på å skape trivsel for pasienter, pårørende og andre ansatte, sa hun.

Hun kunne også fortelle at sykehuset har vært gjennom en periode med multi­resistente bakterier.

– Helse­personellet har et kjempefint samarbeid med renhold. Dere spiller en kritisk rolle i det daglige arbeidet for et smitte­fritt sykehus, sa hun med adresse til renholds­lederne på seminaret.

– Deres medarbeidere er kjempe­viktige øyne og ører når dere er ute. Enten det er mulig smitte eller snubletråder.

Tygg på det siste ordet. Gjesdal jobber i helse­vesenet, så alt hun sa føles kanskje ikke relevant for den typen renhold DU jobber med. Like fullt bør vi rose renholdere for at det arbeidet de gjør, har fordeler for veldig mye mer enn å oppnå en tallverdi blant kvalitets­nivåer i INSTA 800. Og rose ofte!

Gjesdals kollega Camilla Crone Leinebø minnet om den slit­somme perioden som begynte i 2020:

– Under pandemien så vi at syke­fraværet blant renholderne gikk ned, mens det gikk opp blant alle andre. Jeg tror det har å gjøre med at vi ble flinkere til å se hverandre, sa hun.

 

Denne lederen sto på trykk i Renholdsnytt nr. 4/2024 – se oversikt over innholdet her (åpen sak)

 

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS