Sigarett

Tøffere for jobbrøykere

Ansatte som tar seg en røyk i arbeidstiden kan gå vanskelige tider i møte. Mange bedrifter signaliserer at de vil bli mer strikse.

Publisert

Tøffere for røykere på jobben. (Ill. foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Vi får en del spørsmål fra virksomheter som vil vite hvor langt de kan gå for å få et helt røykfritt miljø, sier Jens Kristian Johansen, ekspert på arbeidsrett og partner i advokatfirmaet Grette, til nyhetsbyrået Newswire.Det er ingen selvfølge å få gå ut og ta seg en røyk i arbeidstiden.

– Tobakkskadeloven fastslår at luften skal være røykfri i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang samt i møterom, arbeidslokaler og institusjoner hvor to eller flere personer er samlet. Følgelig er arbeidsgiver lovforpliktet til å nekte ansatte å røyke innendørs.

" I kraft av styringsretten kan arbeidsgiver godt forlange å ha det helt røykfritt på sin eiendom, både innendørs og utendørs. Det går også an å nekte å innvilge stadige røykepauser. Ansatte som røyker har ikke krav på mer enn en vanlig halvtimes lunsjpause i løpet av en ordinær arbeidsdag. Dersom arbeidsgiver bestemmer at det ikke skal røykes på egen grunn, kan det gjøre røykepauser praktisk vanskelig.

– Hvis det dreier seg om et stort anleggsområde, må den ansatte kanskje bevege seg langt av gårde. Da kan tidsbruk på pauser bli virkelig problematisk, sier Johansen, til nyhetsbyrået.

Lov å spørre

Grette-advokaten får også henvendelser fra arbeidsgivere som ønsker å stille spørsmål om røyking i forbindelse med ansettelser.

– Det er lov til å spørre om vedkommende røyker. Ettersom vi ikke har et lovverk som forbyr diskriminering av røykere, er det på generelt grunnlag heller ikke forbudt å søke etter ikke-røykende ansatte. I en del jobber der man kommer tett på andre mennesker, vil det ikke være urimelig å kreve at medarbeidere ikke skal lukte røyk.

Opplevelsen av at røykerne får ekstra fri kan bli et arbeidsmiljøproblem, for viktigheten av rettferdighet og likebehandling står sterkt i vårt land, mener Even Bolstad, daglig leder i HR-Norge, som er et nettverk for folk som jobber med personalledelse.

– Dersom noen opplever å sitte igjen med arbeidet mens kollegene er ute og røyker, vil det kunne skape et større problem enn ved faktisk å si nei til røyking i arbeidstiden. Mange har nok sett på pausene som en rettighet de har i kraft av røykere, men slik er det selvsagt ikke. Utgangspunktet er at bedriften kan si helt nei, sier Bolstad.

Les hele saken her:

"
Powered by Labrador CMS