Danskene vil likestille det psykiske arbeidsmiljøet med det fysiske. Dette krever en endring av landets arbeidsmiljølov. Unødvendig, mener den danske arbeidsgiverforeningen.
Det er allerede et politisk flertall i Danmark for å likestille psykisk og fysisk arbeidsmiljø. Men den danske arbeidsgiverforeningen (DA) mener at politikerne gjør problemet større enn det egentlig er.
Arbeidsgiverne tror ikke at det er behov for å likestille det psykiske arbeidsmiljøet med det fysiske, slik arbeidsministeren har planer om. Vi har et arbeidsmiljø i verdensklasse i Danmark, lyder meldingen fra arbeidsgiverne, som finner arbeidsminister Mette Frederiksens (S) forslaget overflødig og unødvendig, ifølge avisen Politiken.
Forundret
– Vi er forundret over at det må brukes ekstra ressurser på det psykiske arbeidsmiljøet i en tid med knappe ressurser, sier arbeidsmiljøsjef i DA, Karoline Klaksvig, til avisen.
Hun mener at det allerede er satt et kraftig søkelys på emnet, både politisk og juridisk. Utover dette er arbeidsgiverne ifølge Klaksvig svært opptatt av å bevare og utvikle høy trivsel i samarbeide med medarbeiderne.
– Det er arbeidet ute i virksomhetene og ikke tilsyn med det psykisk arbeidsmiljøet som utgjør forskjellen, mener arbeidsmiljøsjefen.
Høy arbeidstrivsel
– Vi har stor arbeidsglede og trivsel sett i et europeisk perspektiv, men man kan få inntrykk av det motsatte når man følger debatten, sier Klaksvig.
– Det er faktisk bare sju prosent av de psykiske arbeidsskadene som blir anmeldt, som blir anerkjent. Det vil si at man bare i sju prosent av tilfeller av psykiske lidelser kan finne en sammenheng med arbeidet. I de øvrige tilfellene har de psykiske plagene andre årsaker, poengterer hun.