Kvinner jager seg opp ytter­ligere etter at de kommer hjem fra jobb, mens menn klarer å koble av. (Ill.foto: Colourbox)

Sofa på resept til stressede kvinner

Kvinners stress­hormon stiger når de kommer hjem fra jobb, mens mennenes faller. Et lystig forslag er å skrive ut sofa på resept til kvinnene.

Publisert

I dag kommer det omrent like mange menn som kvinner til arbeids­medisinske klinikker, mens vi tidligere så flere menn enn kvinner, viser en dansk under­søkelse.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det betyr ikke at lidelser og diagnoser har jevnet seg ut. 80 prosent av kvinnene kommer med stress og psykiske lidelser sammen­lignet med kun 20 prosent av mennene, mens smerter i muskler og ledd er nesten likt fordelt.

Den danske forskeren Ane Marie Thulstrup opplyser at kjønns­forskjellene blant annet slår gjennom ved målinger av stress­nivået hos kvinner og menn. I en forsknings­studie ble innholdet av nor-adrenalin i urin målt hos kvinnelige og mannlige ledere. Nor-adrenalin er et hormon og en indikator for stress.

Resultatet viste at mengden nor-adrenalin steg hos kvinnene når de kom hjem fra jobb, mens nivået falt hos alle menn. Det små­vittige forslaget om at bør leger bør skrive ut sofa på resept til disse kvinnene, er altså ikke grepet ut av løse luften.

Blant annet viser forskning utført av den kanadiske professoren Karen Messing at kvinner ofte er usynlige i arbeids­miljø­forskning. Forskningen under­estimerer kvinners arbeid på mange områder, for eksempel innenfor renhold.

Det tradisjonelle er at menn kjører rengjørings­maskinene, mens kvinner utfører selve det fysiske renholdet. Kvinnene vil derfor rapportere om mer muskel- og skjelett­plager enn mennene, og vil derfor bli oppfattet som svakere enn menn.

Mange forsknings­studier er dessuten basert på under­søkelser av unge, raske menn, ikke på kvinner og ikke på gravide.

Hvis man derfor ekstra­polerer sine resultater og tror at de gjelder alle, begår man en feil. Slike feil­tolkninger finnes i mange studer, mener Ane Marie Thulstrup.

– Et eksempel på en mulig feilkilde, er de verktøy som kvinner bruker på arbeids­plassene. De passer ikke nødvendigvis til en kvinne, fordi høyden og muskel­kraften hos menn og kvinner generelt er forskjellige. Dette tas det ikke høyde for i under­søkelsene, selv om vi har visst om det i mange mange år, sier Thulstrup.

Forskning viser også at risikoen for å falle ut av arbeids­markedet er større for mennesker som oppsøker legen på grunn av stress, enn dem som kommer på grunn av muskel- og skjelett­lidelser. Blant dem som er stresset, er det dess­uten en høyere andel av lang­varig syke­fravær.

Kilde: Sofa på recept til stressede kvinder

Powered by Labrador CMS