Trond Holm Johansen
Et seminar tar form
Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle starte med litt om årets ”Seminar for sykehusrenhold”. Både for å minne dere om at vi arrangerer vårt 15. seminar i Oslo 28. – 30. september, og for å gi et innblikk i hva som har vært gjort når du som deltaker kan sette deg godt til rette i salen.
Hvilken by vi (Forum For Sykehusrenhold) skal arrangere seminaret i, er bestemt på forhånd. Det rullerer mellom 5 byer, og i år er det Oslo som står for tur. Hotell er som regel det første som blir ordnet med, og da er det å ta en runde blant de som kan være aktuelle. Størrelse, beliggenhet og pris kan være avgjørende faktorer.
Det som er vanskeligst er å få på plass aktuelle temaer og foredragsholdere. Vi får ofte innspill fra deltakere på tidligere seminarer, og vurderer alltid disse når mulige temaer skal velges. Etter en brainstorming i styret er det mange forslag til tema på blokken, men det er nå det blir vanskelig. Har vi forslag til foredragsholdere til temaene?
I år hadde vi for eksempel veldig lyst til å få arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som foredragsholder. Hun har jo vært mye i fokus i forbindelse med sosial dumping etc. i bransjen vår. Hun var selvfølgelig opptatt de dagene vi skal ha seminaret vårt, men vi har ikke gitt opp å få noen fra embetsverket til å komme…
Trond-Viggo Torgersen var også en ønsket person til å foredra om kommunikasjon. Han var opptatt med andre ting i NRK-regi, men vi fikk en god erstatning i Jørgen Skavland. Jeg kommer nok til å prøve Trond-Viggo igjen, - jeg måtte vente tre år før det passet for Linda Eide å komme!
En etter en har vi fått foredragsholdere på plass, men ennå – ca. en måned før program og invitasjon skal sendes ut, mangler vi svar fra to-tre foredragsholdere vi har forespurt. Men det ordner seg, - fullt program skal det bli. Temaer som vi har satt opp i vårt foreløpige program handler om smitterenhold, fagarbeidere, rekruttering, nærværsprosjekter og benchmarking. Det blir sightseeing på by’n, leverandørutstilling og selvfølgelig festmiddag med underholdning. En utfordring var å matche fjorårets underholdning under festmiddagen. Vi har gjort vårt valg der også, og håper at det vil falle i smak med noe som blir litt roligere enn Dag Ingebrigtsens forrykende konsert.
Nå gjenstår bare det praktiske arbeidet: trykke program og invitasjoner og sende det ut, ta imot påmeldinger ( vær tidlig ute – det er ventet mange deltakere og plassen er begrenset i år), sende ut bekreftelser og fakturaer, ha kontakt med hotellet, trykke endelig program med deltakerliste, lage navneskilt, pakke kofferten og reise til Oslo dagen før det bryter løs.
Så over til det faglige. I Riga (Latvia) benytter de fremdeles gulveduk til renholdet. I alle fall på det hotellet jeg bodde på, som var forholdsvis nytt og pent holdt. Jeg fikk ikke sjekket ut hvilke andre redskaper stuepiken hadde til rådighet, men det kunne se ut for at de ikke hadde det mest moderne. Det florerte med Narvesenkiosker og andre ”norske” bedrifter i Riga. Kanskje det er muligheter for å slå seg opp innen renholdsfaget også der borte?
Fornuftig organisering av en renholdsavdeling er noe vi er midt oppe i ved sykehuset hvor jeg jobber. Mange nye arbeidsoppgaver og innføring av nye datasystemer har gjort arbeidsdagen i overkant travel for ledere av store seksjoner. Hvilke oppgaver kan legges til stab, hvem skal utføre hva, hva skal delegeres til andre ledere osv? Det er et stort puslespill som skal legges når man har muligheten til å se på organisasjonen helt på nytt. Å få med seg utenforstående som kan se problemstillinger med ”nye” øyne, kan være postivt. Det er lett å tenke løsninger som ligner på noe man har hatt i mange år.
Et godt tips til slutt: sett av tre dager i september til ”Seminar for sykehusrenhold 2011”.
Vårlig hilsen fraTrond Holm Johansen