Målingene er gjort i en arbeidsrelatert situasjon ute i en virksomhet og bekrefter andre undersøkelser omkring slikt åndedrettsvern. Denne typen åndedrettsvern anvender ikke friskluftforsyning, men resirkulerer luften fra arbeidslokalet gjennom et filter, før luften ledes inn i ansiktsskjermen.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Nanopartikler kan skade helsen ved innånding. Det er anerkjent på bakgrunn av resultater fra vitenskapelige undersøkelser, melder NFA, et forskningssenter for arbeidsmiljø.
Forskerne fant at det ikke var nødvendig med egen frisklufttilførsel. (Ill.: Sergey Nivens, Colourbox)
Hos virksomheter som produserer eller bruker nanopartikler, kan det bli meget høye konsentrasjoner av nanopartikler i produksjonslokalene. Det er derfor avgjørende at medarbeiderne i lokalene beskyttes mot å puste inn partiklene.
Hvis avsug, avskjerming eller andre tiltak ikke kan begrense konsentrasjonen av partikler i luften tilstrekkelig, er medarbeiderne nødt til å bruke effektive og pålitelige åndedrettsvern som beskyttelse.
Det er forskere fra Tampere Universitet (TUT), det finske arbeidsmiljøinstituttet (FIOH) og Dansk Center for Nanosikkerhed på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) som har undersøkt effektiviteten til denne typen åndedrettsvern.
Undersøkelsen ble gjennomført på tre medarbeidere i en konkret arbeidssituasjon, idet de påførte en overflatebeskyttelse som bestod av keramiske materialer med nanopartikler av titandioksid eller kobberoksid, og ved hjelp av en såkalt flammespraysyntese.
Det viste seg at åndedrettsvernet ga en meget effektiv beskyttelse mot nanopartiklene i rommet. Dette gjaldt også om medarbeiderne brukte hørselsvern og briller, som kan medføre små utettheter i kanten av ansiktsskjermen.
Kun omtrent én av en million nanopartikler passerte filteret i masken og kom inn i ansiktsskjermen. Litt oppsiktsvekkende kunne forskerne ikke måle forskjell på om det ble brukt gamle eller nye filtre eller om testpersonene bar briller eller ei.
Forskerne understreker at de kun har undersøkt hvor effektivt åndedrettsvernet klarte å stoppe nanopartikler. Et åndedrettsvern vil også filtrere gasser som finnes i luften, men dette ble ikke undersøkt. Derfor er det viktig å følge bruksanvisningen og sjekke hva den sier om filtreringen av de gassene som frigis ved den konkrete arbeidsprosess.