NHO og LO foreslår at det innføres en generell ordning med arbeidspraksis med lønnstilskudd. De argumenterer for at arbeid er den beste måten å bli integrert på, og dersom flyktninger med varig opphold skal komme raskt ut i jobb, må vi tenke annerledes.
NHO og LO ser for seg at bedriftene som deltar, skal følge vilkårene i tariffavtalen og vil motta et lønnstilskudd for hver person i ordningen.
- Kombinasjonen av økende arbeidsledighet og asyltilstrømmingen gjør situasjonen særlig krevende. Vi tror et lønnstilskudd vil gjøre det lettere for flere grupper av arbeidssøkere, som f.eks. unge, arbeidsledige og de som har fått varig opphold, i å komme i arbeid. Et slikt tilskudd vil også gjøre det enklere for arbeidsgivere å tilby arbeid til flere. Vårt velferdssystem er avhengig av at flest mulig kan forsørge seg selv. Det er også det beste for den enkelte, sier Kristin Skogen Lund, adm.dir. i NHO.
LO og NHO foreslår at ordningen skal gjelde både for privat og offentlig sektor, og administreres av NAV i samarbeid med attføringsbedriftene og bemanningsbedriftene.
De mener det er viktig med størst mulig integrering i arbeidsmarkedet. bl.a. for å hindre at det grå og svarte arbeidsmarkedet vokser. Noen punkter i forslaget:
Arbeidspraksisen skal være begrenset til maksimalt ett år.
Arbeidsgiver får dekket deler av lønnen gjennom et statlig tilskudd.
Deltakerbedriftene skal følge vilkår i relevant tariffavtale
Bedriftene vil motta et lønnstilskudd på f.eks 75 kr per time for hver person i ordningen.
Ordningen skal gjelde alle grupper som har et bistandsbehov, og ikke øremerkes flyktninger.
I første omgang skal unge under 30 år prioriteres
Videre skal det stilles krav om samarbeid mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og myndigheter for relevant språkopplæring, fagopplæring eller annen opplæring. Annen støtte, som bostøtte, må samordnes med arbeidsinntekt.