Etter doktorgradsdisputasen. Fra venstre: Keith Alexander, Tore B. Haugen, Nora Johanne Klungseth, Suvi Nenonen, Siri H. Blakstad og Nils OE Olsson. (Foto: Anne Bruland, NTNU)
Hun har sett på kommunale renholdstjenesters organisering og praksis fra 1800-tallet og fram til i dag. Fokuset er på norske kommuner fra og med tiden før Norge etablerte kommuner. Målet har vært å fremskaffe ny kunnskap som kan bidra til å utvikle og forbedre eiendomsforvaltningen i kommuner.
– Hva er ditt viktigste funn?
– Den store historiske linjen, som går helt fra kommunene ble opprettet i Norge. Det har vært viktig å sette tematikken inn i en større sammenheng, sier Klungseth til Renholdsnytt.
Hun utdyper at det i dag er Facility Management og eiendomsforvaltning som er de store ordene. Men selv om ordene er unge, er ikke dette fagområder som begynte noen få år tilbake.
– Det er viktig å sette renhold inn i den større sammenhengen med disse nye fagfeltene. Det er også viktig å etablere en tradisjon for renhold. En histore. Eiendomsforvaltning omfatter mange fagfelt og renhold utgjør en stor del av det.
– For de aller fleste fagfolk vil det være nyttig å vite om historien, fagtradisjonen og utviklingen i sitt eget yrke.
Underveis i arbeidet med doktorgradsavhandlingen har Klungseth fått spesielt mange kommentar fra fagfolk, som synes det er veldig spennende at hun har sett på nettopp utviklingen i yrket.
Lang fartstid i bransjen
Som mange vil vite, har Nora Johanne Klungseth virkelig gått gradene innenfor sitt fagfelt. Hun begynte som renholder og tok raskt fagbrev. Senere var hun student i det første kullet ved HiOA som tok en bachelor i Husøkonomi og serviceledelse (denne bacheloren heter nå Facility Management). Hun var student på det første kullet på NTNUs master i eiendomsutvikling og -forvaltning, og er nå den første fra dette studiet som har tatt doktorgrad.
– Hva er ditt mest overraskende funn?
– At vi kanskje ikke nødvendigvis har kommet så langt, og ikke utviklet oss på samme måte som andre land. I mye av Norge har vi nok fortsatt en tankegang om renhold, som er mer offentlig preget enn i andre land.
– Privat, innkjøpt, renhold er jo vanligere i andre land, men likevel ikke så vanlig som jeg trodde. Jeg ble kanskje mest overrasket over Storbritannia, som er det OECD-landet som regnes for å ha mest konkurranseutsetting.
Hun har nå en variasjon i arbeidsoppgavene, med hovedvekt på å veilede masterstudenter i teori og metode innenfor feltene eiendomsutvikling og -forvaltning, og bidra til økt rekruttering i FM-fagfeltet.
Hun håper også at det vil bli funnet midler til ytterligere forskning. Så om noen er interessert i å samarbeide om forskningsprosjekter på eiendomsforvaltning (FM), og kanskje renhold spesielt, er tiden inne for å gi Klungseth et hint.
Avhandlingen
Selve doktorgradsdisputasen fant sted onsdag 28. oktober 2015. Den naturlige, administrative, prosessen knyttet til doktorgradsavhandlinger medfører imidlertid at det går litt tid før den elektroniske avhandlingen er klar til publisering, noe den altså er nå.
Et resymé av avhandlingen (på norsk) kan leses her: http://hdl.handle.net/11250/2364934. Nederst på denne siden kan du laste ned doktorgradsavhandlingen i sin helhet som PDF (på engelsk).
Hovedveileder for avhandlingen har vært Siri H. Blakstad, Reinertsen/NTNU, og biveileder har vært Nils OE Olsson, NTNU.
Opponenter under disputasen var Suvi Nenonen, professor, Tampere University of Technology, Finland, Keith Alexander, Adjunct professor, University of Applied Sciences, Zurich, og Tore B. Haugen, professor, NTNU.
Både under den såkalte prøveforelesningen og selve disputasen mottok Klungseth mange gode tilbakemeldinger, både fra opponenter og de fremmøtte.