Symptomene på stress og utbrenthet er ulike for hver enkelt av oss. Vi kan bli aggressive, kritiske, falle sammen, få gråteanfall eller raseriutbrudd.
Hos andre kommer opplevelsen snikende i form av mangel på energi, tiltakende isolasjon, kraftløshet og slitenhet, en kynisk holdning til klienter eller kunder. Eller de har en vedvarende følelse av å være utilstrekkelige.
Våg å vise en kollega eller to hvem du er, hva du er redd for, hva du drømmer om og hva du ikke kan. Ill.foto av renholder: Colourbox.
Her er Arbeidsmiljøsenterets ti råd mot stress for den engasjerte medarbeider:
En ting om gangenSkill mellom det som er viktig og det som haster. Du trenger ikke gjøre alt på én gang.
Glem at du glemteAksepter dine feil. Lev med dine mangler.
Få venner på jobbenTør å vise en kollega eller to hvem du er, hva du er redd for og hva du ikke kan.
Oppsummer dagen dinIkke fokuser på den ene tingen du ikke fikk gjort. Øv deg heller på å oppsummere alt du faktisk fikk gjort.
Gi den indre sjefen din sparkenNår vi er slitne, er vi vanligvis mye strengere med oss selv enn det sjefen på jobben er. Sett deg ned og snakk med sjefen din.
Sjekk deg selvHvor er du på vei? Liker du den du ser nå, når du jobber hele tiden? Slå av mobilen og stenge e-posten i kveld.
Ta pauserBestem på forhånd når du skal ta fri – dvs. når du skal ut på reise og slappe av. Legg inn fridager i kalenderen når året starter.
Si fraLa andre få vite om hvilke roller har å fylle. Vær åpen dersom du står i press mellom familie og jobb. Først når du gir beskjed, kan det løse seg.
Kutt ut usynlig overtidSlå av e-posten og svar maksimalt én gang om dagen, i helgene. Ikke vær tilgjengelig på autopilot.
Trening hjelper på stressMen bare dersom du også hviler og restituerer!