Paal1

Gammeldagse holdninger ødelegger for bransjen

17. juni hadde Avisa Nordlys et intervju med en fortvilet kafé-eier Lise Hagensen i Bardufoss, som var blitt tvunget til å holde kafeen stengt i to uker på grunn av personalmangel.

Publisert

Hagensen var redd hun måtte stenge for godt. Jeg ble skikkelig oppgitt og sint etter å ha lest intervjuet. Ikke fordi ingen vil jobbe for Hagensen, heller tvert i mot.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Jeg har faktisk full forståelse for at oppegående folk kvier seg for å ha henne som arbeidsgiver når jeg hører hvilke holdninger hun har til andre yrkesgrupper: " - Tarifflønna jeg kan tilby er tydeligvis for lav for en god del mennesker. Blant annet har flere valgt å gå og skyve mopper på vaskegulvet for Forsvarsbygg i stedet for en jobb her som jeg ville tro er mer spennende", uttalte hun til avisa.

Gå å skyve mopper!

Det er så nedlatende at jeg blir kvalm! På hvilket grunnlag kan hun tro at det er mer spennende å skjenke kaffe enn å ha et yrke hvor du kan ta utdanning og gå opp til fagprøven?

Arbeidet renholdere utfører er uhyre viktig på flere områder. Ïkke minst med tanke på hygienen og det visuelle, som igjen er med på å øke trivselen. Dette er noe jeg vil tro står høyt på prioriteringslisten når en driver en kafé. Uten renhold vil kafeen bli steng av helt andre årsaker enn personalmangel når Mattilsynet kommer på besøk...

Holdninger til renholdere

Dessverre er nok ikke Hagensens holdninger til renholdere unike, selv om det har skjedd mye positivt de siste årene for å heve yrkesstatusen og stoltheten. Heldigvis går det lengre mellom hver gang vi hører om slike triste holdninger, men det er ikke til å legge skjul på at mange fortsatt har forutinntatte holdninger og ser på renhold som lavstatusyrke.

Dette forteller meg at bransjen må fortsette den gode jobben som faktisk er blitt gjort for å heve statusen, og ikke minst øke kunnskapen blant folk flest om det gode arbeidet som blir gjort. Som i så mange andre yrker kreves det fagbrev for å få godkjent utdanning som renholder, og mitt inntrykk er at mannen i gata ikke er klar over dette.

For å ta en utdanning som fører til kompetanse som gir fagbrev, kreves det minimum 60 måneders praksis. Hvis folk får kunnskap om dette, tror jeg vi opplever færre utsagn om at renhold er å "skyve en mopp foran seg".

Powered by Labrador CMS