0114_renholdsnytt

Myten om generasjonskløften

Ny studie viser at at det ikke finnes noen forskjeller på yngre og eldre arbeidstakere sine holdninger, normer og vurderinger til jobben.

Publisert

Artikkelen kan kommenteres nederst på siden

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det finnes mange myter om arbeidslivet og arbeidstakere. En av dem er at yngre og eldre arbeidstakere jobber så forskjellig at det er snakk om en generasjonskløft. Denne myten blir knust i en studie fra Århus Universitetet i Danmark. Forskningsrapporten, hvor grunnlaget er hentet fra ISS, viser nemlig at det finnes ingen forskjeller på yngre og eldre arbeidstakere sine holdninger, normer og vurderinger til jobben. Dette er kanskje overraskende, for det finnes mange antakelser om dette feltet. Studien viser altså at verken generasjon x, y eller eldre kan inndeles i særskilte kategorier.

De som står bak studien hevder at det finnes flere likheter enn ulikheter på tvers av aldersgruppene. Studien forteller at det er større forskjeller på individer enn generasjoner. Spesielt utdannelse og familiebakgrunn har større innvirkning på holdninger vi har til arbeidslivet, enn hva aldersforskjeller har. En britisk forsker sier at kjønn, religion og sosial status er avgjørende.

Finn Frandsen, professor ved Århus Universitetet, mener at den innbilte generasjonskløften bygger på personlige antakelser, og gir rådgivere og konsulenter skylden. Han påpeker at de har vært for raske med å fremme slike forskjeller i sin jakt på nye trender i arbeidslivet.

Martin Bergholz og Jan Salling, som står bak forskningen, råder sjefer til å forholde seg til hver enkelt medarbeider som et individ, i stedet for å lede dem som en homogen gruppe basert på deres alder.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS