Endelig er min gamle kontorstol blitt pensjonist. Den som i bruktsalg kostet en skarve femtilapp i papirpenger. Ble min i 1992 og har fulgt meg gjennom yrkeslivet, fordi det er den beste jeg har hatt.
Stolen ga meg svart belte i hjemmekontor lenge før nordmenn kunne uttale «pangolin». Nå er den historie, etter en høst med massiv stillesitting. Særlig savner jeg det å kunne omgås på gammelmåten på messer og konferanser.
Renholdsledere er en av de yrkesgruppene som allerede hadde erfaring i å fjernlede.
Mange arrangører har snudd seg rundt og avholdt digitale seminarer dette året, slik at vi har kunnet følge arrangementene hjemmefra. Ofte har foredragstemaene dreid seg om fremtiden. Om utfordringene ved å dimensjonere renholdet i kontorbygg som vekselvis er fulle og tilnærmet tomme, om det å utforme sykehjem og toalettrom slik at de bremser smitte, og om kunsten å lede og motivere medarbeidere på avstand.
Renholdsledere er en av de yrkesgruppene som allerede hadde erfaring i å fjernlede. De har i årevis benyttet digitale verktøy for å koordinere medarbeidere som et ute på oppdrag. Det kommer dem til gode nå.
For det er mange i vår bransje som er blitt satt på store prøvelser i 2020. Altfor mange har mistet jobben, mens andre jobber 50 eller 100 prosent mer enn de skal. Med slike hverdager er det vanskelig å se fremover.
I pandemiåret er det derfor mange forelesere som har tatt opp temaet fremtid og lederskap i FM-/renholdsbransjen, og det er særlig to ord som går igjen: fleksibilitet og innovasjon.
Det kan tyde på at det vil bli enda mer krevende å lede renhold fremover, også når mer normale tilstander har vendt tilbake. For den godeste Charles Darwin hadde nok nådeløst rett da han påsto at det verken er de sterkeste eller mest intelligente som overlever, men de som lettest tilpasser seg til forandring.