Fellestrening på jobben gjør arbeidet mindre anstrengende
Den opplevde fysiske belastningen på jobben ble sterkere redusert av at de ansatte trente på arbeidsplassen sammen med sine kolleger, enn når de trente alene hjemme.
Studien er utført ble 200 medarbeidere på danske sykehus og så på deres anstrengelser under arbeid med pasienter. I likhet med renholdere, har også sykehusansatte en del fysisk og repetitivt arbeid. Derfor kan studien være interessant også for renholdere.
Tidligere studier viser at fysisk anstrengelse når de ansatte jobber med pasienter, er en såkalt risikofaktor for muskel- og skjelettlidelser og langvarig sykefravær blant helsepersonale. Man vet også at tåleevnen blant annet avhenger av balansen mellom de fysiske krav i arbeidet og den enkelte medarbeiders fysiske kapasitet.
Spørsmålet er om det er mulig å øke tåleevnen gjennom trening. Den nye studien sammenligner effekten av fysisk trening på arbeidsplassen og i hjemmet, og ser på hvor anstrengende medarbeideren opplever arbeidsoppgavene.
Delt i to grupper
Helsearbeiderne, som i hovedsak var kvinnelige sykepleiere, ble delt tilfeldig i to grupper.
Den ene gruppen utførte fysisk trening to ganger i uken sammen med kollegaene. Treningen ble utført med strikk, kettlebells og gymballer, i arbeidslokalene og i arbeidstiden, og under veiledning av en instruktør. Deltakerne ble også tilbudt fem gruppesamtaler der en instruktør snakket om forventninger til treningen, motivasjon, å sette seg mål, sunn livsstil og gode treningsrutiner.
Den andre gruppen utførte treningen i hjemmet utenfor arbeidstiden. De trente både med strikk og gjorde øvelser som utnyttet kroppsvekten, som mageøvelser. De ble oppfordret til å trene fem ganger ti minutter i uken, og gjennomførte i gjennomsnitt én gang i uken.
Begge gruppene fikk litt ergonomisk veiledning i pasienthåndtering og bruk av hjelpemidler.
Måling av fysisk anstrengelse
For å måle effekten av fysiske anstrengelser på arbeidet ble medarbeiderne spurt om hvor belastende de selv opplevde sitt arbeid.
Konklusjonen ble at fysisk trening som ble utført sammen med kollegaene og på arbeidet var mer effektivt enn å trene hjemme.
- Resultatet understreker et stort potensial i arbeidsplassrelatert trening. Ved kun å trene to ganger ti minutter i uken med kollegaene på arbeidsplassen, kan man markant redusere de opplevde fysiske belastningene i arbeidet. Det minsker risikoen for langtidsfravær og muskel- og skjelettlidelser, sier forsker og prosjektleder Markus D. Jakobsen ved det danske forskningssenteret NFA.