Over hundre tusen mennesker i Norge er storkonsumenter av alkohol. De aller fleste er i arbeid. Hvilken politikk har du for rusbruk i jobbsammenheng?
Men den som allerede har et rusproblem og forsøker å være avholdende, kan lett bli satt i en knipe. For disse kan det være ekstra vanskelig å takke nei til alkohol i sosiale situasjoner.
Derfor er det viktig at du som arrangerer, tenker på å tilby alkoholfrie alternativ.
Lag retningslinjer for alkoholbruk i jobbsammenheng. For medarbeideren som blir overstadig beruset, er det ikke sikkert at tiden leger alle sår. Ill.foto av fyll: Colourbox
Vanskelig å oppdage
Det kan være vanskelig å oppdage misbruk av alkohol. Mange som har alkoholproblemer, blir etter hvert eksperter på å skjule misbruket. Et vanlig tegn er endret oppførsel, som at man ofte kommer for sent på jobb, er borte fra jobben, er irritert eller driter seg ut på personalfest.
Lag retningslinjer
Ill.foto av partypiller: Colourbox
Og hvordan skal egentlig arbeidsplassen forholde seg til alkohol og dop? Det er smart om arbeidsgiver tar initiativ til å klargjøre hvilke interne kjøreregler som gjelder.
Sett opp noen punkter som synliggjør hvordan arbeidsgiver ser på bruk av alkohol og narkotika, for eksempel om alkohol kan serveres på personalfestene og hva som skjer om noen møter påvirket på jobb.
Dette kan med fordel gjøres i samarbeid med de ansatte.
Når du mistenker problemer
Reparere = fare på ferde. Ill.foto: Colourbox
Hvis du mistenker at noen på jobben har et alkoholproblem, er det viktig å vise at du bryr deg, men like viktig at du våger å stille krav. Jo tidligere du reagerer, jo større sjanse for å lykkes.
Du kan også søke hjelp hos Akan eller bedriftshelsetjenesten.
Hvis du selv synes at du har mistet kontrollen over alkoholkonsumet, kan du søke hjelp hos din fastlege, arbeidsgiver, Akan eller Anonyme Alkoholikere.