Roger Drange bruker utradisjonelle metoder når han underviser i renhold. Ord og uttrykk er en viktig del av yrket. Derfor må elevene kunne gjengi 75 renholdsuttrykk på 60 sekunder.
– Jeg er opptatt av at elevene skal lære seg ord og uttrykk på en enkel og inspirerende måte, sier Drange.
Annonse
Han er lærer på Stovner videregående skole i Oslo, som fra høsten 2014 har tilbudt regulær undervisning i renholdsfaget. Målet er å bringe elevene fram til fagbrev etter to år på skole og to år i praksis.
(Du kan lese mer om selve fagbrevsatsingen i kommende papirutgave av Renholdsnytt nr. 6/2015 – her omtaler vi ett av hans smarte læretriks. Tegn abonnement her)
Roger Drange med et utvalg flash cards, som brukes i presisjonslæring for å automatisere kunnskap.
Presist og kjapt
En av hans metoder kalles presisjonslæring. Det er en måte å automatisere kunnskap.
Elevene sitter sammen to og to med en slags kortstokk, bestående av såkalte flash cards. Hvert kort viser en gjenstand som brukes i renhold. På baksiden står navnet tydelig i bokstaver. Se video under, der Roger Drange forklarer metoden.
– Den ene eleven viser illustrasjonene én etter én. Deretter skal den andre svare på hva illustrasjonen viser, forklarer Drange.
– Så legger den første eleven kortene i to hauger, for rette og gale svar. Det siste er det vi kaller læringsmulighethaugen.
– Poenget er at du skal gjøre dette raskere og raskere på tid. Dette repeteres, slik at elevene til slutt får automatisert oppgaven, sier han.
– Det kan virke stresssende, men alle elevene sa at det gjorde ikke noe at det gikk en klokke rett ved siden av. De la bare merke til den i starten.
– Elevene gjør dette i ti minutter to ganger om dagen. Det er ekstremt intenst, men gir et veldig stort læringsutbytte.
– Antall rette føres inn i et skjema. Elevene får stadig høyere skår. De konkurrerer hele tiden med seg selv. Dagsbeste føres inn i et såkalt ssc-skjema. De får alltid en stigende kurve.
– Målet er 75 kort i minuttet. Det gjør at de får automatisert kunnskapen.
– Alle elevene mine har bekreftet at denne måten å lære på var bedre enn ordinær undervisning. Dessuten husket de uttrykkene mye bedre til senere. Ingen av elevene visste på forhånd hva mopp, moppestativ, tralle eller saksemetode er. Nå kan de alt på rams.
Eksempler på flash cards, som brukes for å automatisere kunnskap.
Renholdskryssord
Roger Drange har også laget renholdskryss.
– Kryssordet brukes av renholdselevene våre samt i faget Forsterket norsk. Det gjelder å finne ord som smittevei og støvmopp, for å kunne bruke ordene i en naturlig sammenheng, forklarer han.
– Dessuten har vi en variant der det gjelder å finne renholdsord skjult inne i et mylder av bokstaver.
Han utdyper at en erfaren lærer gjerne er opptatt av å forsterke grunnleggende ferdigheter som å lese, skrive og regne.
– Med «regne» menes ikke innøvd matematikk, men de hverdagslige tingene som å vite hva 1:100 i en såpeoppløsning er. Slikt er avgjørende for hvor lenge et gulv skal leve.
Yrkesstolthet
Denne typen «lek» kan synes elementær, men Roger Drange minner om at ord og uttrykk er en viktig del av ethvert yrke:
– Noe av det som gir yrkesstoltet, er å kunne føre en fagteknisk samtale med en annen renholder og føle at du har noe å bidra. Men det må selvsagt kombineres med praksiskunnskap, sier han.
Masteroppgave – nesten – i renhold
Roger Drange er godt i gang med å skrive en masteroppgave i yrkespedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
– Oppgaven handler om det å utvikle en undervisningsform som gjør at elever øker sine muligheter for å få seg jobb, forteller han.
– Den handler også om utvikling av læremidler som gjør at elever kan lære seg ord og uttrykk på en enkel og inspirerende måte.
– Den morsomste delen av oppgaven har vært å gjennomføre renholdskurset for elevene, og ikke minst intervjue elever og rektor for å få deres vurdering, sier han.