Rengjøringskonsept i Fredrikshavn kommune vinner miljøpris
Renhold uten vann og rengjøringsmidler lyder litt som hokuspokus, men det er virkeligheten bak rengjøringskonseptet som nå brukes av hjemmepleien i Fredrikshavn kommune i Danmark. Konseptet har nettopp vunnet en miljøpris.
Mindre oppvridning av klut og mindre bæring av vann var årsaker til at kommunen innførte konseptet som i dagligtale kalles Viima, melder den danske pressemeldingstjenesten Ritzau Info.
Systemet er basert på kjemikaliefri rengjøring og skal også gjøre det lettere å gjøre korrekt rent. Det blir brukt av hjemmepleien for å gjøre rent i alle private hjem som har kommunalt renhold.
- Medarbeiderne merker at arbeidet går lettere, fordi belastningen på kroppen blir mindre og det gir økt arbeidstilfredshet, sier Lene Christensen, som er koordinator for Viima i Frederikshavn Kommune.
Viima benytter ultratynne fibre som har vist seg i stand til å oppsamle skitt og smuss ved hjelp av naturens egne krefter, nemlig statisk elektrisitet og en såkalt kapillarkraft.
Det betyr at når en tørr mopp glir lett over gulvet, blir den statisk ladd og tiltrekker seg og holder på små støvpartikler.
Viima har nylig vunnet prisen CSR Environment Prize 2015. Dette er en pris som deles ut til den danske virksomhet som har utviklet den beste grønne, innovative løsning innenfor områder som vann, klimatilpasning, ressurser, avfall, luftforurensning, støy, kjemikalier, bærekraftig produksjon eller bærekraftig forbruk. Den ble i år utdelt for femte gang. Mer om prisutdelingen her.
Hos DFD er det jubel:
- Vi er meget glade og stolte over prisen. Det er den foreløpige kulminasjonen av et utviklingsarbeid der vi har fått bærekraft og samfunnsansvar til å gå hånd i hånd med vekst i virksomheten, sier Anders Thorgaard, direktør i De Forenede Dampvaskerier.
Sparer kjemikalier
Fredrikshavn kommune ville med innførelsen av Viima profesjonalisere renholdet og gjøre arbeidet lettere for de ansatte. I tillegg sparer man vann.
Ifølge pressemeldingen skal man samlet sett kunne redusere bruken av rengjøringsmidler med 90 prosent sammenlignet med tradisjonell rengjøring. Det lyder jo imponerende, men er også en litt intetsigende påstand, i og med man ikke definerer begrepet «tradisjonell» – sammenligner man da med renholdsmetoder anno 1970 eller 2015?
I Fredrikshavn kommune skal konseptet i alle fall være i bruk i over 60 prosent av eldrepleiens arealer.