Arne Bernhardsen trond4029

Vit hvem du er!

Det kan være krevende å vite hvordan du skal jobbe med saker som verne­ombud. Du har forvirrende mange valg­mulig­heter.

Publisert

Mange arbeids­miljø­utfordringer løses over en kaffe­kopp mellom verne­ombud og leder. Ta en kaffe­kopp med deg selv iblant, og tenk gjennom rollen din, opp­fordrer Arne Bern­hardsen.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

- Som verne­ombud skal du helst være en støtte­spiller både overfor ledelsen, de tillits­valgte og de ansatte.

- Det er en krevende rolle. Men det er også en rolle du skal være stolt over, sier Arne Bernhardsen.

Bernhardsen er forlags­redaktør i Gyldendal Akademisk og gløder for arbeids­miljø. Han har skrevet flere bøker, gitt råd til bedrifter og ikke minst vært hoved­verne­ombud i 12 år.

I HMS-magasinet nr. 5/2009 deler han mange av sine muntre tanker om verne­ombuds­rollen.

Abonner på HMS-magasinet

– Iblant må vi å stoppe opp og dvele litt ved vervet vårt. Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hvor går jeg?

Mange veier til Rom

En av utfordringene er at verneombud har så mange valgmuligheter når de skal utøve vervet sitt. Det er ikke særlig rart at mange blir usikre, mener Bern­hardsen, som under et foredrag for 250 verneombud i Posten snakket villig vekk om ulike rolle­modeller. Eller skal vi si kari­katur­modeller?

Les også: Posten utga veiledning under verne­ombuds­konferanse

- Er du den store utfylleren av Sikker Jobb Analyse-skjemaer? Risiko­arbeideren? Stanseren? Fag­forenings­organisatoren? Eller kanskje den psyko­sosiale eksperten?

Som regel har vi ikke bare én oppgave som verne­ombud. Vi velger ofte å innta ulike roller til ulike oppgaver. Mange roller har så mye positivt ved seg at vi ofte får gode resultater uansett.

Les også: De færreste verneombud er skolert for å håndtere vårt mobile arbeidsliv

Det er viktig å tenke gjennom hvordan vi utfører vervet, men kanskje ikke så viktig å finne ut hvilken rolle vi spiller mest. Det viktigste er å kunne tilpasse seg etter oppgaven.

Les også: Vernemøter gir liv til vernearbeidet

"

Arne Bernhardsen med noen av de gode rådene om statushevning.

Les også: Bør sette stress på dagsorden

Gjør deg selv synlig

Et annet viktig moment er at vi forsøker å spille på de egen­skaper vi har. Mennesker er forskjellige, og det er sannsynligvis mye bedre å utnytte sine gode egenskaper enn å forsøke å spille en rolle som er unaturlig for oss.

I HMS-magasinet nr. 5 gir Bern­hardsen en rekke råd til verne­ombud som sliter med å være synlige på arbeids­plassen.

Et av de viktigste er at du tar initativ til å lage skriftlige avtaler om hvordan du skal utføre vervet. Ved å fastsette rammer definerer du både arbeids­områder og tidsbruk, og minsker risikoen for at dine omgivelser får urealistiske for­ventninger til deg.

Les også: Verneombud må fjerne tidstyvene og unngå tidsklemma

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS